Terítéken a pálinka: szeptemberben tárgyalnak

Terítéken a pálinka: szeptemberben tárgyalnak

A pálinka földrajzi árujelző erdélyi használatával kapcsolatban a tárgyalások szeptemberben, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) bevonásával folytatódnak – erősítette meg a magyar Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI megkeresésére.

palinkafozde_b

A hírügynökség azt követően kérdezte a szaktárcát, hogy a Krónika beszámolt a minisztérium illetékesei és az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselői között lezajlott pénteki egyeztetésről.

Mint ismeretes, Dezső Tibor, az Erdélyi Pálinka Lovagrend szakmai vezetője lapunknak elmondta, a megbeszélések nyomán van remény arra, hogy hamarosan Erdélyben is fel lehet írni a címkékre a pálinka terméknevet. Dezső arról is tájékoztatott, hogy a következő – szeptember közepére tervezett – megbeszélésig a minisztérium munkatársai összeállítanak egy memorandumot, és elindítják az eredetvédelem erdélyi kiterjesztésének folyamatát.

A Földművelésügyi Minisztérium mintegy kiegészítve ezt, az MTI-nek jelezte, addig a Pálinka Nemzeti Tanács külön munkacsoportot hoz létre, a döntéshozatal előkészítése pedig ezt követően indul meg.
Mint ismeretes, hosszú évek óta jelent bosszúságot és nehézséget az erdélyi magyar pálinkafőzők számára, hogy nem írhatják rá termékük címkéjére anyanyelvükön a pálinka elnevezést. Az európai uniós eredetvédelmi szabályok miatt ugyanis mindössze a kisüsti nevének román megfelelője, a pălincă szerepelhet a feliraton, magyarul csak a gyümölcspárlat szó használható.

Az uniós eredtvédettségi dokumentumba foglalt hivatalos megfogalmazás szerint ugyanis a pálinka készítésekor kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vad gyümölcs, szőlőtörköly és aszúszőlő törköly használható fel, és pálinkának csak az a törköly- és gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon cefréztek, pároltak, érleltek és palackoztak. A barackból készített párlat esetében viszont lehetőség van Ausztria négy tartományában is a pálinka elnevezés használatára.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »