Terézváros lemondott a Paulay Ede utca 52-ről

Terézváros lemondott a Paulay Ede utca 52-ről

A VI. kerület világörökségi területén álló, Paulay Ede utca 52. alatti ház helyi védettségének megszüntetéséről határozott csütörtökön Terézváros, a Fidesz-KDNP-s képviselők az ellenzéki tiltakozás dacára is megszavazták a rendeletet. Mivel a háznak már a homlokzata sem védett, azt a jövőben akár teljesen új épülettel is helyettesítheti a tulajdonos, a Max Turnauer osztrák milliárdoshoz kötődő cég. A tulajdonosokról a HVG Online írt részletes cikket még szeptemberben.

A kormánypárti képviselők azzal érveltek, hogy a rendelkezésre álló szakvélemények szerint nem képvisel értéket a ház, mert az 1884-es építése óta többször is hiteltelen átépítésen esett át. Az ülésen felszólaló örökségvédelemmel foglalkozó civilek – Kelemen Miklós a Magyar Patrióták Közössége képviseletében és Nagy Zsolt – és Heltai László (LMP) képviselő viszont arra hívták fel a figyelmet, az utcaképet jelenlegi formájában kellene védeni függetlenül attól, hogy a ház egyedileg mennyire értékes – Nagyon rossz precedens, hogy egy beruházó érdekében a kerület behódol, és kiszolgáltatja értékeit – mondta lapunknak az ülés után Heltai.

Simonffy Márta alpolgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt a felszólalásában, hogy a ház „értékrendje és arányai miatt” nem is illik a Párisi Nagyáruház szomszédságába, és hogy „a kerület nem állhat meg az 1880-as években”.

A kormányhivatal és a Miniszterelnökség örökségvédelmi hatóságként a későbbiekben még beleszólhat egy bontási és építési engedély kiadásába a világörökségi területen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »