Teréz körúti robbantás: egyre több jel utal profi terrorista elkövetőre

Teréz körúti robbantás: egyre több jel utal profi terrorista elkövetőre

Több jel is arra utal, hogy a Teréz körúti robbantás mögött terrorista vagy terroristák állhatnak – noha ezt a rendőrség hivatalosan nem erősítette meg. Erre utal, hogy a támadás jól szervezett volt. Az Origo úgy értesült, hogy a bomba egyes elemei Kínából származnak. Az biztos, hogy előállításához feltűnően nagy szakértelemre volt szükség.

A liberális portál úgy tudja, ki lehet zárni a Teréz körúti robbantással kapcsolatban, hogy amögött magánéleti probléma állhatott, vagy hogy a robbantó féltékenységből támadt a rendőrökre, ahogy egy esetleges szerelmi háromszöget is. A merénylet célpontjai, a két rendőr ugyanis már a hét elején lekerült az intenzív osztályról, úgy tudják, már beszéltek is velük. Sőt, rengeteg szemtanút is meghallgattak az üggyel kapcsolatban, így információk szerint a rendőrök hozzátartozóit is. Ha a támadást egy ismerős követte volna el, valaki biztosan felismerte volna – gondolják a szakértők.

Azt viszont továbbra sem lehet kizárni, hogy terrortámadás történt. Ezt erősíti az is, hogy a Terrorelhárítási Központ is részt vesz a nyomozásban.

De tulajdonképpen már önmagában az is terrorakcióra utal, hogy a merényletnek a rendőrök voltak a célpontjai, ahogy azt az országos rendőrfőkapitány mondta.

Hogy a nyomozásban a TEK is részt vesz, maga a szervezet főigazgató-helyettese, Bodnár Zsolt is megerősítette. Ahogy fogalmazott: ennél többet azonban nem mondhat, mert az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség jár el.

És minden bizonnyal azért sem mondhat többet, mert az veszélyeztetné a nyomozás sikerességét, főleg, ha azt egy külföldi követte el, aki ha megtudja, hogy a nyomában járnak, azonnal elhagyja a Magyarországot.

Az országos rendőrfőkapitány a támadás után egy nappal azt mondta, hét teóriát állítottak fel azzal kapcsolatban, hogy mi állhat a támadás mögött.

Az egyik lehet az, hogy terrortámadás történt, ezt a szálat próbálhatja kibogozni a TEK speciális módszerekkel, olyan elemzésekkel, amelyeket csak ők tudnak elvégezni.

De arról is beszélt, hogy a korábban Magyarországon járt terroristáknak az országban hagyott telefonjaikból hogyan nyertek ki információkat. Ahogy arról is, hogy hogyan fejtették vissza az eseményeket az interneten hagyott nyomokból egészen az Iszlám Államig, illetve a terrortámadások megbízójáig. A lap úgy tudja, ilyen és hasonló módszerekkel kutatják a terrortámadás szálait a Teréz körúti robbantással kapcsolatban is.

Mindent gondosan megtervezett a merénylő, mint egy profi

Arra, hogy a Teréz körúti robbantó jól felkészült volt, és esetleg korábban is vehetett már részt merényletekben, több jel is utal. Az egyik, hogy az Origo információi szerint, noha a környéken több, jó minőségű felvétel készítésére alkalmas térfigyelő kamera is van, a robbantó azokat kikerülte. Olyanokat, amelyek jó minőségű felvételeket készíthettek volna róla. Igaz, magát a robbantást pont egy kamera előtt végezte el, az azonban gyenge minőségben rögzítette az egészet. Ráadásul elképzelhető, hogy arról a kameráról is tudott, és szándékosan az előtt követte el a merényletet. A rossz minőségű felvétel alapján ugyanis nem azonosíthatják, de adott esetben a megrendelőinek azzal bizonyíthatja, hogy mindent pontosan az utasítások szerint tett. Hogy egy-egy terrortámadás egy pontosan megírt forgatókönyv szerint zajlik, szintén a TEK főigazgató-helyettese mondta el. Ahogy fogalmazott, az Iszlám Állam még arra is figyelt a párizsi, illetve a brüsszeli terrortámadások előtt, hogy egy futárt küldjön Európába, hogy az föltérképezze, hogy hol milyen rendőri ellenőrzésre kell számítani.


Igazi profi volt?

De a robbantó jól felkészültségét bizonyítja az is, hogy tudta, hogy a robbantás előtt hová kell állni, hogy ne sérüljön meg. Minden bizonnyal korábban már kipróbálhatta, hogy a bomba – amelyek szögekkel voltak kirakva, hogy még súlyosabb sérüléseket és még nagyobb károkat okozzon, és amelyhez hasonlót Brüsszelben is használtak – mekkora területen pusztít. És az is ezt erősíti, hogy a támadás után ruhát váltott: másik cipőt vett fel, levette a kalapját, és kapucnit húzott a fejére.

A bomba egyes elemei információk szerint Kínából származnak.

Már az is nagy szakértelmet, profizmust igényelt, hogy ezekből az alkotóelemekből végül elkészítse a bombát.

(Origó nyomán)

Korábban írtuk:

320 bejelentés érkezett, és 160 kamerafelvételt foglaltak le a Teréz körúti robbantás ügyében

Állítólag magyarul beszélt a Teréz körúti robbantó

Felébresztették a mélyaltatásból a Teréz körúton megsérült rendőrnőt

Robbanóanyagot keresnek a határokon

Elhagyhatta az intenzív osztályt az egyik sérült rendőr

Orbán: nincs összefüggés a migránsválság és a Teréz körúti robbantás között

Száz fős nyomozócsoport keresi a robbantót

Vagy teljesen amatőr, vagy igazi profi volt a robbantó

Házi készítésű pokolgépet robbantottak a Teréz körúton, a járőrök voltak a célpontok – "A rendőreimet ki akarták végezni"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »