Teret hódít a zombidrog árnyvilága – Dégi L. Csaba kábítószer-prevenciós szakember a szintetikus cannabis veszélyeiről

Teret hódít a zombidrog árnyvilága – Dégi L. Csaba kábítószer-prevenciós szakember a szintetikus cannabis veszélyeiről

Több „lefülelt” erdélyi kábítószerezőről gyanítják, hogy egy újfajta szer, a zombidrog fogyasztóivá váltak. A rendkívül veszélyes szintetikus cannabis történetéről, összetevőiről, hatásairól, a leszokás módozatairól dr. Dégi L. Csaba drogprevenciós szakember beszélt a Krónikának.
Emberek tucatjai hevernek magatehetetlenül az utcákon parkokban, piacokon, buszmegállókban – ilyen hatást vált ki a zombidrognak nevezett szer, amely egyesek szerint valósággal kisüti az emberek agyát, de számos más tünettel is jár. A természetes marihuánánál százszor erősebb szintetikus szert dr. Dégi L. Csaba drog- és alkoholprevenciós szakember írta le a Krónikának. Többek között arról is beszámolt, hogy

2004-ben még legálisan árulták Kolozsváron a Hașdeu (Kőkert) utcában található álomboltokban, és 2008-ig sikerült elhitetni a fogyasztókkal, hogy a szer gyógynövényszármazék.

A bukaresti ombudsman a minap közleményben hívta fel a figyelmet a zombidrog veszélyeire – a nép ügyvédje „újonnan megjelent” drognak nevezi azt a szert, amely a Kolozs megyei Tordán és Aranyosgyéresen, majd Galacon és Konstancán jelent meg. Az ombudsman és a rendőrség is eljárást indított a kábítószerezők ügyében.

Az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség (ANA) ugyanakkor a napokban közölte: semmi nem igazolja, hogy Romániában új pszichoaktív szer jelent volna meg, ami olyan hatással bírna, mint amilyenről a sajtó is hír adott. Dégi L. Csaba azonban lapunknak elmondta, a zombidrog jelentős problémát okoz a romániai piacon. Tájékoztatása szerint

ez egy viszonylagosan új szer: Európában spice-nak nevezik, amit fűszernövényként fordítható le. Számos más „márkaneve” létezik: Magyarországon herbálnak, az Egyesült Államokban K2-nek, Ausztráliában és Új-Zélandon Kronicnak nevezik.

„A fűszerkábítószer már megnevezésében is egy nagyon becsapós valami, és ha már itt tartunk: nem növényi, nem fűszerszármazékok vannak benne, és nem is gyógynövények, hanem valami egészen más” – fejtette ki a drogprevenciós szakember, aki szerint ezt a szert igazából 2008 óta tartja számon a rendőrség, a szakma, amelynek képviselői azóta próbálják megérteni, hogy milyen veszélyeket rejt magában. A piacon sokkal hamarabb megjelent bio, natúr, organikus eredetű kábítószerekkel köszönőviszonyban sincs a herbál.

A spice önmagában egyáltalán nem új szer, az úgynevezett álomboltok időszakában (2004–2005-ben) került forgalomba. De akkor Dégi L. Csaba szerint még a gyanú és az ismeretlenség fátyolába burkolódzott. „Akkoriban álomboltok nálunk is voltak bőven a kolozsvári Hașdeuban, méghozzá legálisan. 2008 végéig csak gyanították, hogy ebben nem csupán gyógynövénykeverék van, ami végülis beigazolódott. A szakemberek ezután kezdtek el foglalkozni az ún. szintetikusmarihuána-származékokkal és magával a kérdéskörrel” – vázolta a szakember, aki habilitált egyetemi docens a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munka Karán. – De ez az az időszak, amikor

egyesek felkaptak egy trendet, és ebből piacot akartak csinálni, ugyanis a fogyasztók körében a természetes eredetű gombáknak, tudatmódosító növényeknek mindig is volt egy elitista és elismert hóbortja, divatja.

Nemcsak arról van szó, hogy elhitették: ez ártalmatlan (növényszármazékok vagy fürdősó, aromaterápiás termékként is árusították), hanem egyszerűen arról van szó, hogy az anyag, ami benne van, azt egy olyan rétegnek is lehetett árusítani, amelynek tagjai egyébként a testükre és a testük épségére tudatosan odafigyelnek, és a kábítószert nem afféle áramkiütésnek, a tudat kiütésére használják.”

Hírdetés

A drog- és alkoholprevenciós szakember szerint – aki egyebek mellett a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság (IPOS) igazgatója is – tudni kell azt, hogy itt alapvetően nem egyetlen szerről beszélünk: számos olyan laboratóriumi vegyszerről van szó, amelyek utánozzák a marihuánának, azaz a tetrahidrokannabinolnak – (THC) a cannabis fő pszichoaktív összetevőjének – a hatásait. Ugyanis a kutatások azt sugallják, hogy a spice, a legál vagy herbál egyfajta szintetikus cannabis. A keverékek nagyon sok néven futnak, különböző hatásúak, de Dégi szerint a probléma nem az adott márka, vagy hogy marihuánaszármazékból készül, hanem hogy az így kapott szintetikus szer adagolástól függően gyakorlatilag bármilyen erősségű lehet.

Jelenleg úgy tartják számon, hogy a szintetikus marihuánát, az első szintetikus kannabioidot 2008 óta követik: akkor hódított teret az ún. rekreációs, szabadidős drog a piacon, és jelenleg ebből kb. 14-15 féle kombinációt ismernek.

– fejtette ki az egyetemi docens. A szintetikus cannabisok hatásuk szempontjából „nagyon meredekek” tudnak lenni. A THC szintetikus változata pszichoaktív vegyület, amelyre azt szokták mondani, hogy százszor erősebb, mint a marihuána természetes változata. Az adagolás kritikus kérdés, hiszen vannak olyanok, akiknél ez a veszélyes keverék légzési nehézségeket okoz, gyors pulzusszámot, remegést, izzadást és szinte mindegyike súlyos pánikrohamhoz vezet. Magasabb dózisok esetén az egyensúly és a koordináció súlyosan érintett, ez elsősorban a neurotoxicitások (az idegmérgezések) miatt alakul ki. Vannak felhasználók, akik a végtagok zsibbadását érzik, émelygést, keringési összeomlást és eszméletvesztést is tapasztaltak. De vannak olyanok is, akiknek valamilyen „előéletük” van (pl. pszichiátriai zavarok). Náluk a szintetikus kannabinoidok tartós használata pszichoepotikus zavarokat okozhat, amely napoktól hetekig tarthat. Azok körében, akik erre fogékonyak, súlyosbítja a mentális betegségeket – emelte ki Dégi L. Csaba. „Egyébként a spice-t azért is szokták zombidrognak nevezni, mert a felhasználókban zombiállapotot vált ki – annyira kiüti őket. Nagyon sokszor lehet látni a szociális, avagy társas, közösségi médiában, hogy »zombi­vadászat« történik. Ez egy trend. Olyan embereket videóznak le, akik az utcán, a parkban, a megállóban szétesve hevernek, magatehetetlenül a földön” – írta le a jelenséget Dégi.

A szakember hozzátette, nagyon furcsa, hogy

a szer előállításakor nagy mennyiségű E-vitamint tesznek hozzá, hogy blokkolják az aktív kannabionidok elemzését – így nem lehet vagy nem olyan könnyű kimutatni, hogy mi van benne.

Viszont kémiailag annál könnyebb és gyorsabb az előállítása. Pont ezért többnyire Kínában gyártják, vagy legalábbis kínai székhellyel rendelkező vegyipari vállalatban. „Majd ezt ömlesztett rákporként, mint a kekszet, tengeri vagy légi úton Európába szállítják, és itt ezt a port feloldják. Összekeverik oldószerekkel: acetonnal vagy alkohollal, metanollal, és a növényi anyagokra permetezik a szintetikus kannabinoidokat. Keverés közben kellemes illatokat adnak hozzá, olyanokat, mint a méz, a vanília, amely révén a fogyasztási potenciált növelik. Úgy csomagolják, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, vagy füstölőként, dohánykeverékként forgalmazzák, esetleg ráírják, hogy aromaterápiára alkalmas – de mindezeket vonzó csomagolásban adják el” – részletezte Dégi L. Csaba.

Mindezek tudatában felmerül a kérdés: akkor egyesek miért fogyasztanak ebből a szerből? „Azt kell mondanom, hogy ezt elég becsületesen kutatják, tekintettel arra, hogy ez nem csak romániai jelenség, a világ több részében gondot okoz. Arra a következtetésre jutottak, hogy a szintetikus cannabisok használatának fő okai, nyilván az életkor függvényében, a kíváncsiság, illetve az erős hatás élvezete, a kielégülés. És ami még nagyon fontos: a marihuánaszerű pszichoaktív hatások elérésének a vágya. De az is ok lehet, hogy a drog nem mutatható ki a marihuánapróba alatt, vagy csak nagyon nehezen” – fogalmazott a Krónikának Dégi. Egyébként a zombidrog ára is „csábító”: 25–30 lej/grammra becsülik, tehát a természetes marihuána árának a fele. Mindemellett könnyebben beszerezhető. A drogprevenciós szakember szerint

vannak, akik úgy akarnak leszokni a marihuánáról, hogy a szintetikussal próbálkoznak, akárcsak a cigizők az e-cigikkel.

„Mondanom sem kell, ez nem az ajánlott, és nem túl eredményes módszer. A spice, K2, herbál sokkal kevésbé »ártatlan«, tehát sokkal veszélyesebb, mint a marihuána, távolról sem tekinthető a helyettesítőjének” – figyelmeztetett Dégi. Sőt elmondása szerint az amerikai drogellenes ügynökség (NIDA) azt mutatta ki, hogy a szabadidős felhasználók körében a spice függőséget okoz.

Dégi L. Csaba a leszokás folyamatára kitérve elmondta: szükség van a segítségnyújtásra, a szokások és a környezet megváltoztatására. „Nagyon konkrét dolgokról kell beszélni: az alany tegye egyértelművé a döntését – hogy szüksége van támogatásra és leáll. Ilyenkor nagyon fontos: oda kell figyelni a társas hatásokra és a visszahúzó tényezőkre. Mondja el a többieknek, hogy nem szeretné leszoktatni társait a szerről, de nagyra értékelné, ha az ő jelenlétében nem nyomatnák a fogyasztást, nem kínálgatnák a szert” – szögezte le a szakember. Hozzátette: radikálisnak tűnhet, de szükséges kidobni minden parafíliát (szenvedélyhez kötődő, rá emlékeztető eszköz), mindent, ami kapcsolódik a dohányzáshoz vagy megkönnyítik a dohányzást – ez a lépés tulajdonképpen az újrakezdést, a sóvárgást előzi meg. Zsebeket ki kell üríteni, lehúzni a vécében vagy beledobni a szemetesbe. Ha pedig megvan a díler telefonszáma vagy az internetes elérhetőség – mert az internetnek nagyon nagy szerepe van ebben –, akkor ezeket le kell törölni és letiltani – figyelmeztetett Dégi.

– tanácsolta a szakember, aki szerint csereaktivitást mindenképp kell keresni: szabadidőset, hobbit vagy sportot. Mindenképpen fontos az új rutinok behozatala, a szokások megváltoztatása: kicsit próbáljon másképp sétálni, másképp zuhanyozni, másképp beszélgetni, hamar felkelni, később lefeküdni vagy fordítva. „Ki kell lépni azokból a körökből, amelyek a sóvárgáshoz vezetnek. Segíthet a mélylégzési technika, a figyelemelterelés: a sok-sok víz ivása, a gumicukorka, a mentoros cukorka és az egyéb diétás szerek használata is” – tájékoztatott Dégi.

Ha pedig a kábítószerezőnek sikerült már megszabadulnia, előrelépnie a szer elhagyása irányába, és egy hónapon túl van, akkor érdemes megünnepelniük ezt mindazoknak, akik felhasználók voltak, és azoknak is, akik támogatják a leszokásban. A drogprevenciós szakember szerint sokszor örökkévalóságnak tűnik ez a nehéz időszak, pont ezért fontos emlékezni rá: „Jusson eszünkbe, hogy ez egy fordulópont, amiért ünnepelnünk kell, hiszen sikerült ezt közösen megcsinálnunk.”

Tőkés Hunor


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »