Terepszemle az érsekújvári kórház már lezárt osztályain

Terepszemle az érsekújvári kórház már lezárt osztályain

Megkezdték a Korszerű Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet projekt megvalósítását. A pénteki sajtótájékoztatón építészeti szakemberek vezették végig az újságírókat az első, a tizenharmadik és a negyedik emeleten, ahol már megkezdték a bontási munkálatokat.

A kórház negyedik emeletéről a pszichiátriai osztályt már átköltöztették az egészségügyi központ másik épületszárnyába. Ján Baček, az intézet szóvivője elmondta, éppen erre az emeletre költöztetik majd át folyamatosan azt a klinikai részleget, ahol éppen tart a felújítás. Az egykori pszichiátriai részleg egyes kórtermeiben most értékes építkezési anyagokat tárolnak. Ennek az emeletnek a teljes felújítását jövő tavaszra szeretnék befejezni.

Az első és a tizenharmadik emeleten csak néhány kórtermet zártak le, így a munkazaj némileg áthallatszik az osztályokra. A szakemberektől megtudtuk, bonyolult és igényes feladat a vízelvezető akna felújítása. Nyolc fázisban folynak a munkálatok, minden emeleten lezárnak három kórtermet, ahol a vízelvezető rendszeren dolgoznak. Ľubica Bartošová, a kórház gazdasági igazgatója elmondta, 15 195 431,14 euró európai uniós támogatást kapott az intézmény erre a célra. Az átépítési, illetve felújítási munkálatokra csaknem 6,6 millió eurót fordít az egészségügyi központ vezetése. A kórház vezetése szerint nem biztos, hogy ez az összeg elegendő lesz a teljes, két évig tartó rekonstrukcióra.

Hírdetés

„Csúcsminőségű kórház volt az érsekújvári még az egykori Csehszlovákia idejében, ám harmincnyolc év elteltével radikális felújításra van szükség. Korábban ilyen nagyszabású rekonstrukció nem volt az intézményben. A kórház alkalmazottai örömmel fogadták a változást, annak ellenére, hogy nem kis szervezési munkával jár a teljes felújítás. Az európai uniós támogatás egy részéből modern műszaki eszközöket vásárolunk, csaknem 300 új egészségügyi berendezést kapnak majd az egyes klinikai részlegek mintegy 8 millió euró értékben” – tájékoztatott Jozef Ježík a kórház vezérigazgatója.

A terepszemle során a sajtó képviselői a munkások számára ideiglenesen használható két munkaliften közlekedtek az épületben. Ján Baček elmondta, a felújítás során tíz liftet cserélnek le a központi csarnokban, jóval korszerűbbekre. A liftrendszer modernizációján kívül minden emeleten új padlóburkolatot és mennyezeti burkolat lesz, új villanyvezetékkel. Tomáš Kovačic, a központi műtőosztály főorvosa és a kórház stratégiai, fejlesztési osztályának vezetője elmondta, bíznak abban, hogy az egészségügyi dolgozók és a betegek megértik a helyezetet. Nem könnyű feladat a kórházat üzemeltetni és ezzel egyidejűleg ilyen nagymértékű bontási és rekonstrukciós munkálatokat is végezni.

A tizenhárom emeletes kórházi épület múltjáról is szó esett a terepszemle során. Kiderült, hogy csaknem tizenkét éven át építették, és eleinte az is kérdéses volt, hogy melyik dél-szlovákiai járási székhelyen álljon. Az elmúlt csaknem négy évtizedben csupán részleges felújítási munkálatokra futotta a kórháznak. A jelenlegi nagyszabású beruházást várhatóan 2021 őszén fejezik be.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »