Teplán István: oligarcháknak nem érdemes pártot csinálni, mert nekik már van

Teplán Istvánt társadalomtudóst, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítóját és korábbi rektorhelyettesét a közélet jelenlegi helyzetéről, az ellenzéki összefogásról és előválasztásról kérdeztük, de szóba került a nagy port kavart Pegasus-ügyként elhíresült lehallgatási botrány is.

Az ellenzéki előválasztás kapcsán elmondta, napi szinten ugyan nem követi, de rettenetesen fontosnak tartja, mivel ez kibillentheti a letargiából az embereket, főleg egy olyan országban, ahol gyakorlatilag az összes demokratikus intézmény kiüresedett: noha van Parlament, de régóta nem eredeti funkciója szerint működik, a Nemzetbiztonsági bizottság, amelynek ellenőriznie kéne, hogy törvényesen folynak-e a dolgok, de mégsem teszi meg, hiába hivatkozik rá Varga Judit igazságügyi miniszter.

Azt gondolom, hogy az előválasztás egy kicsit újra megtanítja az embereknek, hogyan kell élni a demokratikus jogaikkal

– mondta.

Teplán István hozzátette, reméli, hogy az előválasztás nem úgy fog zajlani, hogy mindenki már előre eldönti hogy kire fog szavazni, hanem megnézi a jelölteket és annak alapján hozza meg döntését. Leszögezte, az rendkívül fontos, hogy a jelöltek feddhetetlenek legyenek, akiről pedig kiderül, hogy mégsem az, azt a politikai közösségnek azonnal ki kell zárnia soraiból.

A Pegasus-botránnyal kapcsolatban kifejtette, előbb vagy utóbb úgyis ki fog derülni, hogy ki rendelte meg ezeket a lehallgatásokat.

Hírdetés

A szociológus szerint az ellenzéki pártok nagyon sokat tanultak 2018 hibájából.

Úgy gondolja,

a Jobbik ahelyett, hogy egy bizonyos rétegre koncentrálna, most valóban az egész országra figyel, ezért is hívja magát néppártnak.

Teplán szerint ez nagyon fontos, mivel az elmúlt 15-20 évben a pártok nem igazán foglalkoztak a hétköznapi emberek problémáival. Megjegyezte, Magyarországon 2,5 millió ember él szegénységben, tehát bőven van kire figyelni. 

“Ezért érdemes szerintem politizálni, oligarcháknak nem érdemes pártot csinálni, mert nekik már van”

– fogalmazott sarkosan a CEU egyik alapítója.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »