Tényleg léteznek rejtett kamrák Tutanhamon sírjának falai mögött

Tényleg léteznek rejtett kamrák Tutanhamon sírjának falai mögött

Megerősítették japán szakemberek, hogy Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjának falai mögött létezik két, eddig feltáratlan kamra, amelyek egyike Nicholas Reeves brit régész szerint a gyönyörű mellszobráról híres Nofertiti királynő maradványait rejtheti.

Az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter csütörtökön Kairóban tartott sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy a novemberben végzett radarvizsgálatok négy hónapig tartó alapos elemzése fém és/vagy szerves anyag jelenlétét is kimutatták a falak mögött. Mamdúh ed-Damáti azonban nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy a szerves anyag vajon egy múmia-e, mint ahogy arról sem, hogy valóban az egyedülálló szépségéről és nagy hatalmáról ismert Nofertiti maradványai lehetnek-e a rejtett kamrák egyikében. A miniszter mindazonáltal számol az “évszázad felfedezésének” lehetőségével – mint mondta, felkészültek egy ilyen lehetőségre -, bár valószínűbbnek nevezte, hogy ha találnak is sírt, az inkább Tutanhamon egy másik (nő)rokonáé lehet, nem pedig az óegyiptomi királynőé.

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége. Mamdúh ed-Damáti közölte, hogy a vizsgálatok március végén folytatódnak, az elsődleges eredményekről április 1-jén tartanak sajtótájékoztatót.

Nicholas Reeves 2015 nyarán rukkolt elő azzal, hogy Tutanhamon 1922-ben a Királyok völgyében felfedezett sírkamrájának falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont szerinte Nofertiti sírja rejtőzhet. A Vatanabe Hirokacu japán szakértő által csütörtökön bemutatott radarfelvételeken világosan látszik a két helyiség és az egyelőre azonosításra váró anyagok, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora a két kamra.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »