Tényleg jónak ígérkezik a Budapest noir

Tényleg jónak ígérkezik a Budapest noir

Idén a legjobb film Oscar-díját a Spotlight: Egy nyomozás részletei című, megtörtént eseményeken alapuló oknyomozó újságírói történet nyerte, visszaadva ezzel némi tiszteletet az újságíró elmúlt években egyre fakuló karakterének. Most egy magyar film is készül, amelynek hőse újságíró, aki egy gyilkossági ügy kapcsán oknyomozásba kezd. Korai lenne kijelenteni, hogy az újságírófilmek ismét a reneszánszukat élik, de mindenképpen jó hír, hogy a zsurnaliszták ismét pozitív hősként, lelkiismeretesen végzik munkájukat a filmen.

Gárdos Éva készülő mozija esetében fiktív figuráról van szó, ám a Budapest noir amiatt is izgalmas, hogy folytatja a múltidézést, és a magyar történelem egy turbulens időszakát idézi meg. A napokban fejeződött be a Kondor Vilmos azonos című regényéből készülő film forgatása. Kondor remek bestsellere alkalmas lehet arra, hogy ismét egy nagy kiállítású, látványos és sikeres magyar film születhessen, ráadásul a Budapest noir történelmi keretben játszódó bűnügyi film, s utóbbiból különösen nagy a hiány a magyar filmtörténetben. Ezúttal egy csavaros nyomozás sztorija már biztosan jó alapot kínál egy izgalmas forgatókönyvhöz: az 1936-ban játszódó Budapest noir főhőse a legfelsőbb politikai körökig vezető gyilkossági ügy felderítése során bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik. Bár a regényben kissé idősebbnek képzeltük el, Kolovratnik Krisztián mégis jó választásnak tűnik Gordon Zsigmond szerepére.

Amikor a Magyar Nemzet a forgatáson járt, a ballonkabátos férfi éppen határozott léptekkel érkezett meg egy ökölvívóterembe, ahol a ringben egy bokszoló gyakorolt, körülötte a harmincas évek hangulatában italozgattak elegáns férfiak, és edzettek a háttérben további sportolók. A forgatás szünetében a látványtervező Pater Sparrow tüsténkedett a Klubház díszletében, az ő munkáját dicséri, hogy a filmalap 900 millió forintos támogatásával készülő film képi világa valóban autentikus, olyan, amilyennek a harmincas évek egy klubházát elképzelnénk. Sparrow örömmel mesélte lapunknak, hogy munkája során a kreativitás szabadon szárnyalhatott, Gárdos Éva rendezővel nagy egyetértésben igyekeztek aprólékosan megteremteni az 1936-os Magyarország világát.

Ottjártunkkor egy Golgota utcai épület hatalmas belmagasságú előterét építették be egy széltében és hosszában is többméteres díszlettel, amely félig kávéházzá, félig ökölvívócsarnokká alakult át. Az épület bejáratánál viszont csak táblát és képeket kellett rögzíteni, mert a majd százéves épület külsejében tökéletesen visszaadta a kort. Sparrow az elmúlt hónapokban több, nagyon különböző látványú film munkálataiban vett részt: a Kút és a Vándorszínészek után ezt külön kihívásként vette. A díszletek mellett megsüvegelendők Flesch Andrea jelmezei is: a nézelődő újságírónak kedve támad beleugrani egy elegáns öltönybe, legyen szó egy vendég vagy a pincérek egyikének öltözetéről.

Két próba között az operatőr Ragályi Elemér tűnik fel a setben és magyaráz a kameramannak. A jelenetet steadycammel, a kameramanra rögzített kamerával veszik fel, ezzel is fokozzák a néző részvételét és érzelmi jelenlétét a jelenetben. A bejáratnál hetyke bajusszal és elegáns öltönyben Kulka János sétálgat. Neki ma éppen nem volt jelenete, összesen kilenc napot forgatott a 45 napos munkálatok során. Ezúttal egy mellékszerepet kapott, egy befolyásos kávékereskedőt alakít. Mosolyogva mesélte, hogy mennyire örül a fiatalok szereplésének, s elárulta, érzelmileg nagyon intenzív a szerepe, ami miatt különösen az első forgatási napjai voltak nehezebbek. Kulka is egyetértett velem abban, mennyire fontos, hogy most egymás után több kosztümös magyar film is készül. (Kulka János riportunk elkészülte után került kórházba – a szerk.)

Kolovratnik és Kulka mellett Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt, Tenki Réka és Szabó Simon jut fontosabb szerepekhez a Budapest noirban. A film gyártója a Kemény Ildikó vezette Pioneer Pictures, amely az elmúlt években több nagyszabású külföldi produkció itthoni munkálatait segítette, így komoly tapasztalatokat szereztek a nagy volumenű projektek lebonyolításában. Szükség is van erre a tudásra: Kondor Vilmos bűnügyi történetét komoly kultusz övezi, a belőle készült film pedig kiugró sikert arathat, ha a fokozott elvárásoknak sikerül a stábnak megfelelnie. A látvány és az igyekezet alapján okkal reménykedhetünk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »