Tényleg amerikai drón ölte meg a tálib vezetőt

Magas rangú afganisztáni tálib tisztségviselők megerősítették vasárnap, hogy előző nap amerikai dróncsapások végeztek vezetőjükkel, Aktár Mohamed Manszúr mollával Afganisztán és Pakisztán határvidékén.

A tálibok egyik képviselője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: „biztos forrásból tudom, hogy Manszúr molla nincs többé”.

Az információt két további tálib tisztségviselő is megerősítette, akik hozzátették, hogy a szervezet magas rangú tisztségviselői a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban fekvő Kvettában gyülekeznek, hogy megválasszák az új vezetőt.

Jöhet a belviszály?

Szakértők szerint Manszúr molla halála után éles küzdelem várható a szélsőséges mozgalom vezetésének megszerzéséért, ami még nagyobb töréseket idézhet elő a tálib frakciók között. Az előző vezető, Omár molla utódlása miatt is súlyos belviszályok alakultak ki.

Ahmed Rasíd pakisztáni elemző szerint Manszúr molla két helyettese, Sziradzsuddin Hakkáni és Hajbatulla Ahundzada, a tálibok egykori törzsi vezetője, valamint Jákúb molla, Omár molla fia versenghet a vezetői tisztségért.

Az egyik tálib tisztségviselő szerint viszont a jelöltek között van Hakkáni, továbbá Kajum Zakír molla, aki nemrég csatlakozott Manszúr molla köréhez, valamint Sirín molla, a tálib központi tanács egyik tagja. Egy másik tisztségviselő legfőbb esélyesként Hakkanit emlegette, és hozzátette, hogy Abdul Gani Baradar molla ugyancsak pályázik a vezetői tisztségre.

Többen meghaltak

Peter Cook, a Pentagon szóvivője helyi idő szerint szombaton közölte, hogy támadást hajtottak végre Manszúr molla ellen, ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a tálib vezető meghalt volna.

Abdulla Abdulla afgán kormányfő vasárnap megerősítette, hogy Aktár Mohamed Manszúr gépkocsiját a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban, Dalbandin körzetében érte a dróncsapás. Az afganisztáni hírszerzés szintén megerősítette a tálib vezető halálát. Közölte: a tálib vezető „másokkal” együtt utazott a gépkocsijában, amikor meghalt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »