Templommegáldást és oltárszentelést ünnepeltek a Szatmár megyei Csedregen

Templommegáldást és oltárszentelést ünnepeltek a Szatmár megyei Csedregen

Hosszú készület előzte meg a csedregi római katolikus egyházközség híveinek szeptember 3-i örömünnepét, melyen Schönberger Jenő megyéspüspök fölszentelte a Szent Család tiszteletére épített templom új oltárát.

A templomszentelést háromnapos ifjúsági tábor előzte meg „Otthonunk a templom” mottóval, amelynek keretében a kökényesdi és a csedregi gyerekek a templom fontosságáról szerezhettek élményeket.

A szentmise elején Fanea József plébános kérte fel a főpásztort a templombelső megáldására és az új oltár felszentelésére.

Schönberger Jenő szentbeszédében kifejtette, mekkora öröm, mikor egy templomot felszentelnek, hálát adva hosszú idők fáradalmaiért. Arról is szólt, hogy

A fiatalok miért elsősorban az otthont építik, szépítik? Azért, mert tudják, hogy az otthonnak légköre van, szeretettől izzik. Lehet, hogy nem volt a legcsinosabb, legkényelmesebb az otthon, ahol felnőttünk, de ott tapasztaltuk meg a szeretetet, a biztonságot, és

– fogalmazott a püspök.

Felvetette a kérdést: amennyiben a mennyország egy kicsi darabja minden egyes templom, és ha ilyen szép a templom, ilyen jó itt lenni, akkor milyen lehet a mennyország? Beszédét azzal zárta Schönberger Jenő, hogy rámutatott, azért hozunk áldozatot templomainkért, mert a templom Egyházunk képe is; az Egyház a mi édesanyánk, és ezt az édesanyai képet senki nem törölheti ki a szívünkből.

Hírdetés

Legyen a templom az otthonunk, az édesanyánk, aki minket mindig hazavár – biztatott a püspök.

A prédikáció után a főpásztor felszentelte a Szuhányi János által készített új oltárt, megkenve krizmával, és elimádkozta a felszentelő imádságot, amit felajánlás követett.

Az ünnepi szentmise végén Fanea József plébános megköszönte az előtte szolgáló plébánosok, a képviselők, a hívek jelenlétét, a polgármesteri hivatal és mindenki nagylelkű támogató adományait és szolgálatát. Ezt követően Tóth Zoltán polgármester mondott beszédet az összefogás fontosságáról, majd Magyar Lóránd képviselő szólt az ünneplőkhöz.

*

A csedregi templom felújítási munkálatait az egyházközség akkori plébánosa, Egeli Ferenc kezdte meg 2019-ben. Első szakaszban a villanyhálózat és a nyílászárók cseréjét a Kirche in Not német egyházi segélyszervezet és a román kormány részéről nyert pályázat keretében elnyert támogatásból valósították meg; 2021-ben pedig a magyar kormányhoz küldött pályázat nyomán nyert szinte teljes mértékű támogatást a tetőgerendázat felújítására és a belső rész padlótól a plafonig terjedő teljes felújítására a csedregi közösség. Mindezen támogatásokhoz hozzájárult a hívek áldozatos munkája és további támogatók nagylelkűsége.

Szöveg: Mayer Nándor

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »