Templomi szószékről a krasznai községházára: közigazgatási szolgálatra vállalkozott Kovács István lelkész

Templomi szószékről a krasznai községházára: közigazgatási szolgálatra vállalkozott Kovács István lelkész

Polgármesteri öltönyre cserélte a papi palástot Kovács István, Kraszna református lelkésze, akit elsöprő többséggel választottak a több mint hatezer lakosú szilágysági nagyközség élére a szeptemberi helyhatósági választáson. Az elöljáró tervei között elsősorban a település infrastrukturális fejlesztése szerepel, de az összefogásban is példamutatóvá tenné a közösséget.
„Úgy tapasztaltam, hogy minden embernek kétszer kell megtérnie az életben: egyszer Krisztushoz, majd Krisztussal a világban” – magyarázza Kovács István krasznai lelkész. Állunk a Zilahtól mintegy húsz kilométerre fekvő településnek a 14. században, a kései gótika korában – akkor még természetesen katolikusnak – épült református templomában, és egyházi meg világi küldetés összetalálkozásáról beszélgetünk.

Hírdetés

A látogatónak persze nem könnyű össz­pontosítania, hiszen alaposan leköti a figyelmet a századok során többször kibővített és felújított, erődítményszerű istenháza külseje-beljese. A vörös posztóval és hímzett terítővel borított szószék, a karzatra kihelyezett címeres magyar zászló, a 18. században Pataki Asztalos István által festett, megannyi állat- és emberalakot ábrázoló kazettás mennyezet látványa. A jelenlegi járványhelyzet miatt egyébként

a krasznai reformátusok felváltva látogatják a vasárnapi istentiszteleteket: egyik héten a „vízen aluliak”, vagyis a települést átszelő Kraszna folyó zilahi oldalán élők, a másikon a „vízen felüliek”.

Ugyanakkor az alszegi, felszegi hívek külön ülnek a padsorokban, sőt nemek szerint is elkülönülnek: lent az asszonyok, a karzaton a férfiak. És ott a közel negyven méter magas, négy kis árkádos melléktoronnyal ellátott főtorony a tető alatti, a harangokat rejtő nyitott résszel (ún. gyilkos folyosóval), ahonnan több tíz kilométerre belátja a környéket, aki felkaptat az évszázados deszkalépcsőkön.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »