Templombúcsút ünnepeltek Jászberényben

Templombúcsút ünnepeltek Jászberényben

Idén ünnepli 550. évfordulóját a Jézus és Mária nevét viselő jászberényi ferences templom. A jubileumi évet megnyitó ünnepi búcsúi szentmisét október 2-án, vasárnap délelőtt Ternyák Csaba egri érsek mutatta be, aki megáldotta a belül és kívül részben felújított templomot.

Az ünnepi szentmise elején Novák István helyi plébános, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorhelyettese köszöntötte az egyházközség tagjait, a zarándokokat, a helyi polgármestert, a térség országgyűlési képviselőjét, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem vezetőségének tagjait, a campus dolgozóit.

Homíliájában Ternyák Csaba érsek Jézus és Mária nevéről elmélkedett.

A Jézus Neve-plébánián különös élmény Jézus nevéről gondolkodnunk – szögezte le a főpásztor. – Isten régóta keresi a kapcsolatot az emberrel. Szent Fiának elküldésével meghívja magához az egész emberiséget, bemutatkozik nekünk, és

A búcsúi szentmisén felolvasott evangéliumra utalva – „Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt” – az egri érsek kiemelte: A név nagyon fontos az életünkben; a név kifejezi, hogy kik vagyunk. A keresztségben is mindenkinek nevet adunk, egész életünkön keresztül végighordoz bennünket; időskorban pedig a szüleinkre emlékeztet bennünket.

A főpásztor az istenkereső Ady Endre versét idézte: „Napsugarak zúgása, amit hallok, / Számban nevednek jó íze van, / Szent mennydörgést néz a két szemem, / Istenem, istenem, istenem…” Ady megvallja, hogy Isten neve szájában jó íz, és mindenki, akit szeretünk, a mi szánkba is jó ízt hoz – fogalmazott Ternyák Csaba érsek.

Hírdetés

Rózsafüzér Királynőjének ünnepén eszünkbe jut, hogy a rózsafüzér imádság különösen fontos: Istenről szól, Istenhez vezet bennünket, és ötvenszer mondjuk ki benne: „Üdvözlégy Mária!” Hiszen a mi szánkban Mária nevének is jó íze van. Majd az imádság közepén kimondjuk Jézus nevét is – folytatta gondolatmenetét a szónok. – Jézus nevének pedig szánkban jó íze lesz, mert nagyon fontos nekünk.

Hála a ferences testvéreknek, Szent Ferenc fiainak, hogy itt Jézus és Mária nevének egy templomot szenteltek, és azóta a jászberényiek tudják, milyen fontosak ezek a nevek az ő életükben – mondta Ternyák Csaba egri érsek.

Az ünnepi szentmise körmenettel zárult.

Szöveg: Domán Vivien

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »