Templombúcsút ünnepeltek a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban

Magyarok Nagyasszonya főünnepén, október 8-án templombúcsút tartottak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye társszékesegyházában. A szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A főpásztor homíliájában kiemelte, Mária Istenszülősége azt jelenti, hogy a gyermek, akit ő a világra hozott, a valóságos Isten. Mária szabadon mondott igent az Isten szavára. Az Ige megtestesült Mária igenjére. Isten gyermeke eljött erre a világra, és mindannyiunkat az Atya fogadott fiaivá tett. Majd hozzátette, Mária csodálatos példakép számunkra, sok mindent köszönhetünk neki. Isten különleges kegyelemmel ajándékozta meg őt, de nem vette el tőle a szabadságát, nem óvta meg őt a szenvedéstől, hanem meghívta, hogy legyen a legkiválóbb tanítványa egyszülött fiának. Mária megtanulta a leckét. Ragaszkodott az igenhez, a kimondott szavához. Ha megértjük Isten üzenetét, és arra személyes életünkkel igent mondunk, akkor rajtunk keresztül is világra jöhet az Isten szeretete.

A megyéspüspök rámutatott arra, hogy mi, magyarok különös tisztelettel vesszük körül a Magyarok Nagyasszonyát, Máriát, amióta Szent István király az országot az oltalmába ajánlotta. István király fia elvesztése után sem veszítette el a hitét, reménységét, hanem Máriára bízta országát. A szent királyhoz hasonlóan mi is bizalommal fordulunk Máriához, hogy járjon közben értünk. Októberben, a rózsafüzér hónapjában sokszor megszólítjuk őt. Úgy tekintünk Máriára mint legáldottabb példaképünkre – zárta szentbeszédét Palánki Ferenc.

A búcsú körmenettel folytatódott, majd szentségimádással ért véget. 

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »