Temesi-regényt fordítottak a Párizsi Magyar Intézetben

Temesi Ferenc Por című regényének részleteit ültették át franciára a Balassi Intézet – Párizsi Magyar Intézet (PMI) idei fordítóversenyének résztvevői – közölte az intézmény az MTI-vel.

Az intézet negyedik alkalommal hirdette meg felhívását. A szerző, Temesi Ferenc jelenlétében vehették át elismerésüket a Párizsi Magyar Intézet (PMI) idei fordítóversenyének győztesei a február 5-i díjátadón.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen a zsűri tagjai – Catherine Fay műfordító és Kányádi András, a párizsi Keleti Nyelvek és Civilizációk Egyetemének (INALCO) docense – kiemelték, hogy az idei pályázóktól komoly, magas szintű nyelvtudást igényelt a Por című regény idegen anyanyelvűek számára nehezen érthető tájnyelvi szófordulatainak átültetése – olvasható a közleményben.

A verseny mezőnyében évek óta erős az INALCO hallgatóinak jelenléte, ahol évtizedek óta zajlik rendszeres és színvonalas magyaroktatás, ám idén nem csupán Párizsból érkeztek pályázatok, a díjazottak közül ketten Strasbourgban tanulnak.

Az eseményen a fordítók közvetlenül a szerzővel értelmezhették a regény kifejezéseit, de a magyar irodalom iránt érdeklődő közönség megismerhette a Por születésének és kiadásának történetét is.

A közlemény szerint a verseny nem titkolt célja, hogy a magyar irodalom népszerűsítésén túl olyan fordítások szülessenek, amelyek számot tarthatnak a francia szakmai közönség és kiadók érdeklődésére is. A program a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával valósult meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »