Téma a VASÁRNAPBAN: Tizenéveseink és a drogok

Téma a VASÁRNAPBAN: Tizenéveseink és a drogok

Téma a VASÁRNAPBAN: Tizenéveseink és a drogok Horváth Bianka2023. 02. 06., h – 10:41

Sok szülő meglepődne, ha tudná, tizenhárom-tizennégy éves gyermeke mikor és mennyi alkoholt iszik, milyen kábítószereket próbált ki, és mennyit cigarettázik. Az ilyesmit ma nagyon könnyű megszerezni és eltitkolni is, mert otthon vagy nem téma, vagy csak akkor, amikor már baj van.

Hírdetés

Bár a boltokban elvileg sem cigarettát, sem alkoholt nem adnak el a 18 évnél fiatalabbaknak, az e-shopok világában ez már nem akadály. Egy tizennégy éves srác is kartonszámra rendelheti a vodkát, bort, vaporizált elektromos cigarettát – merthogy ma fiatalok körében ezek a menők. De droghoz is könnyen hozzájut, aki akar: szinte mindenkinek van egy barátja, akinek van egy ismerőse, aki ismer egy drogdílert. Ha mégsem, akkor a közösségi oldalakon lehet találni valakit, aki csak a tinik által értett virágnyelven megoszt egy tuti tippet.

Mennyire bonyolult most drogokhoz jutni? Mi az az Igyál Ésszel Fórum? Hány évesen válnak rendszeres alkoholfogyasztóvá fiataljaink? Milyen a szomorú és a vidám ivás? Kik kínálják meg az első korty alkohollal a gyerekeket? Miben látja a legnagyobb gondot az alkohol tekintetében Michal Patarák pszichiáter? Hogy nem veszik észre a szülők, hogy kiskorú gyerekeik hetente legalább egyszer berúgnak? Az alkohol mellett mely drogok a legnépszerűbbek? Hol szerzik be ezeket a tizenévesek? Mi az a manórúd, és miért olyan veszélyes? Mikor ismerkednek meg a mai fiatalok a szexszel?

Vrabec Mária írása elolvasható a már megvásárolható Vasárnapban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »