Téma a VASÁRNAPBAN: Nem butaság a bejelentett disznótor

Téma a VASÁRNAPBAN: Nem butaság a bejelentett disznótor

A tanú című Bacsó Péter-filmben Pelikán József dunai gátőr titokban levágja egyetlen disznaját, Dezsőt. Miközben a pincében zajlik a feketevágás, a gátőr gyerekei torkuk szakadtából mozgalmi indulókat énekelnek, hogy elnyomják a sertés visításának zaját.

Ma már nincs ekkora kalandnak kitéve, aki otthon disznót akar vágni, az állat bőrét és a zsír egy részét sem kell leadnia, mint a szocializmusban, de azért a vágást jelentenie kell a helyileg illetékes regionális állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatalnak.

Aki nem teljesíti ezt a kötelességét, az négyszáztól ezer euróig terjedő bírságra számíthat. Márpedig a gazdák nagy része ma sem jelenti, hogy vágni készül. „A többség úgy gondolja, hogy az ő disznaja, ő hizlalta, ő fogja megenni, semmi köze hozzá az államnak – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő böllér, aki szabad idejében disznóvágással egészíti ki a keresetét. – Én nem szólok bele, nem is az én dolgom, hogy feljelentsem őket. Egyet tudok: ebben a szezonban már levágtam vagy 40 hízót, de jó, ha közülük négyet bejelentettek” – állítja.

Hírdetés

Úgy véli, a bejelentésnek csak akkor van értelme, ha a sertéseket járvány fenyegeti, vagy a tenyésztő trichinellózisra gyanakszik.

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária több mindennek utánajárt ezzel kapcsolatban. Mit mond a Nyitrai Regionális Állategészségügyi Hivatal igazgatója? Hogyan kell mintát küldeni a hivatalnak? Hány disznóvágást jelentettek be november elejétől január 22-éig járásonként? Mit kell tenni disznóvágás előtt? Mi legyen a hulladékkal? Miért lehet veszélyes a disznóhús?

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »