Téma a VASÁRNAPBAN: Mit tehetünk a kórházban ápolt, otthonban lakó szeretteinkért?

Téma a VASÁRNAPBAN: Mit tehetünk a kórházban ápolt, otthonban lakó szeretteinkért?

Kórházban fekvő, súlyos, netán magatehetetlen betegnek lenni lelki szempontból is nehéz dolog, de talán csak a járvány alatt gondoltunk bele igazán, mennyire nem könnyű a „kint rekedt” hozzátartozóknak sem.

Látogatóba nem mehettek, jó szóval, simogatással nem vigasztalhattak, sokszor még el sem búcsúzhattak. Vakon kellett megbízniuk az orvosokban, ápolókban, hogy a beteg mindent megkap, hogy úgy van, ahogy mondják, és valóban azért halt meg, mert már semmit nem lehetett tenni érte.
 

Hírdetés

Mit lehetne, mit lehetett volna még tenni azért, hogy felépüljön, javuljon az állapota, vagy legalább egy kicsit jobban érezze magát? Mit vihetnek be a kórházba? Gyógymasszőrt, gyógytornászt, esetleg pedikűröst fizethetnek-e szükség esetén a hozzátartozók? Hol lehet utánanézni, mert a kórházi személyzet nem nagyon szokta felvilágosítani a hozzátartozókat, hogy mit írathatnak fel receptre, mit fizet ki a biztosító, és mi minden jár ingyen a kórházban? Mire kötelezik a kórház személyzetét a jogszabályok az egészségügyi minisztérium szerint? Mi a helyzet, ha a hozzátartozónkat szociális otthonban helyezzük el? Melyek a rokkantnyugdíj megítélésének a feltételei? Ki tekinthet bele a beteg kartotékjába?

Vrabec Mária írása elolvasható a már megvásárolható Vasárnapban!


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »