Téma a VASÁRNAPBAN: Idősek ápolása otthon

Téma a VASÁRNAPBAN: Idősek ápolása otthon

Októberi sorozatunk befejező részében az otthonukban maradó idős emberek ellátásának lehetőségeit, a vele kapcsolatban felmerülő problémákat és lehetőséget szeretnénk felvázolni.

A Vasárnap előző számaiban azzal foglalkoztunk, hogyan lehet bejutni egy idősotthonba, mit lehet tenni azért, hogy az oda kerülő ember megszokja az új környezetet, hozzátartozói pedig megbékéljenek azzal, hogy ilyen megoldásra kényszerültek. Bár az ápolói szolgálatok működtetése az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, a szlovákiai települések alig egyharmada él ezzel a jogával. Törvény nem kötelezi őket, a lakosság nagy részének pedig sejtelme sincs arról, hogy ilyesmire igényt tarthatna, ezért nem is kéri. Pedig, ha az önkormányzat hozzájárul a költségekhez, az egész napos ellátás reggel hattól este tízig 2-3 euróba kerül, ha mindent az ügyfél fizet, akkor a duplájába.

Hírdetés

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, milyen költségek adódhatnak még ehhez; kik vehetnek igénybe tehermentesítő szolgáltatást; miért jó, ha az idős otthon él; hogyan lehet megoldani a helyzetet; miért nincs igény faluban az idősellátó intézményekre; milyen szolgáltatások vannak; mennyibe kerül a gondozás; mikor lehet ápolói szolgáltatást igénybe venni; hogyan lehet megküzdeni a magányosság ellen…


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »