Telt házas koncertet adott a Budapest Klezmer Band a szabadkai zsinagógában

Telt házas koncertet adott a Budapest Klezmer Band a szabadkai zsinagógában

Már hónapokkal előre úgy terveztem, hogy mindenképpen részt veszek Szabadkán a zsinagógában május 26-án fellépő Budapest Klezmer Band koncertjén.

Tudtam, hogy a helyszín, Európa második legnagyobb, pár éve felújított zsinagógája nagyban hozzájárul a csodálatos koncertélményhez.

Nem tagadom, a telt házas klezmer koncert messze meghaladta nemcsak a közönség, hanem az én elvárásaimat is.

Hírdetés

A 32 éve fennálló zenekar friss, üde, egyéni hangzású, humorral átszőtt zenei fellépésével az első perctől fogva elvarázsolta az embert.

Sajátos kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumokból, cigányzenéből átvett népzenei elemekkel egészültek ki a zenei alkotások, kis modernizálással ötvözve.

Szabadkai koncertjükön elhangzott a Covid-időszak alatt született megható, eddig nem ismert alkotás is. Emellett a szívszorító, fájdalmas hangvételű Gettó című zenemű is megszólalt Gazda Bence hegedűjátéka és éneke kíséretével. Hallhattuk a Hegedűs a háztetőn ismert megnyitóját, részeit. A másfél órás műsorban felcsendült Nagy Anna harmonikaművész előadásában a Tangó, ugyanakkor elhangzott Barbinek Gábor harsona szólója, Kohán István klarinét szólója. Máté László nagybőgősként, Végh Balázs dob, a dobok mellett, nem utolsósorban a zongoránál a zeneszerző, Jávori Ferenc-Fegya remekeltek.

A Budapest Klezmer Band midig a helyszínhez igazítja fellépési programját. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy részt vehettem ezen az egyedi, felejthetetlen, csodás koncerten Szabadkán.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »