Teljesülhet egy régi álom: kórházakat épít a kormány!

Teljesülhet egy régi álom: kórházakat épít a kormány!

Igaz, a Szent Jánosban és az 1956-os forradalomban legendás szerepet betöltő Péterfy Sándor utcai kórházban megszűnne az aktív ellátás. Most már csak az a kérdés, hogy Garancsi István csak stadionokat tud felhúzni, vagy ért a kórházak építéséhez is?

A nol.hu által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy az említett intézmények leépítése mellett három centrumkórház megépítésével szerveznék át teljesen a fővárosi egészségügyi ellátórendszert. Ezek a centrumok folyamatos ügyeletet tartanak, s képesek megoldani a legbonyolultabb feladatokat is. Ezekhez társítva fejlesztenének hét budapesti kórházat.

A 335 milliárdos programból 200 milliárdot költenének új centrumokra – írja a lap.

Budai Sürgősségi Centrum

A Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aktív ágyai és betegei kerülnének ide. Hat helyszínt is javasolnak a célra, ám az előterjesztők súlyozása alapján a legvalószínűbb, hogy a XI. kerületi Etele tér, az Alkotás út–Déli pályaudvar térsége vagy a szintén a XI. kerületi Virágpiac helyén épülne meg.

Dél-pesti Centrum

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kar­diológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt.

Észak-pesti Centrum

Itt is lenne új épület, a Honvéd kórház mellé húznák fel. A pszichiátriai és gyermekellátást a közeli Nyírő Gyula Kórház, illetve a Bethesda biztosítaná. Az új centrumba költözne a Sportkórház is Alkotás utcai telephelyéről.

A centrumok működését hét fővárosi és Pest megyei úgynevezett társkórház is segítené: az Uzsoki, a Flór Ferenc, a Jahn Ferenc, a Szent Margit, a Bajcsy, a Szent Imre és a nemrég elkészült Korányi Projekt intézménye.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »