Teljesen megújult a kászonjakabfalvi óvodát is magába foglaló tanintézet

Teljesen megújult a kászonjakabfalvi óvodát is magába foglaló tanintézet

Korszerűen felújított iskolaépületben kezdhették meg az idei tanévet a kászonjakabfalvi gyermekek. Az elemi iskolát és az óvodát magába foglaló tanintézet felújításának ünnepélyes átadóját pénteken tartották. A beruházást a magyar kormány támogatta.

Rövid ünnepséget tartottak a nemrég felújított kászonjakabfalvi iskolában pénteken. Mint András Ignác, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály általános iskola igazgatója elmondta: a kászonjakabfalvi iskola épülete több mint százéves, hiszen 1903-ban nyitotta meg kapuit. Az elmúlt évszázadban mindössze egy alkalommal, a 70-es években végeztek tatarozást rajta, azután nem történt semmilyen felújítás, így meglehetősen ráfért már a rendbetétel. A 80-as években ugyanis úgy festett, nem lesz szükség az iskolára, ugyanis nagyon drasztikusan lecsökkent a tanulók száma, holott a századfordulón legalább 200 gyermek járt ebbe az iskolába, ugyanis a községnek háromszor akkora volt a lakossága, amely hovatovább csökkent, s ezzel együtt a gyermekek száma is.

Hírdetés

„Időközben aztán ezt a nehézséget is túlélte a falu, és látszik, hogy továbbra is élni akar, tovább akar fejlődni, hiszen jelenleg 44 elemi iskolás és 20 óvodás kezdte meg az immáron teljes felújításon átesett épületben a tanévet – osztotta meg az igazgató. A tanintézet jelenlegi modernizálását, akárcsak egy évszázada a felépítését, a magyar állam támogatta. A beruházás során a Dr. Pataki József Elemi Iskola és a Dr. Kovács Irén Jakabfalvi Óvoda neveket viselő intézményben  két osztálytermet és két óvodai foglalkoztató termet alakítottak ki. Az egyik legfontosabb hozadéka a korszerűsítésnek az volt, hogy a korábbi kinti illemhelyiségek helyett az épületen belül hoztak létre vizesblokkot. A másik nagy megvalósítás, pedig a központosított fűtésrendszer felszerelése volt. Alcsík egyik legszebb iskoláját avatjuk ma fel – büszkélkedett beszédében az igazgató.

Hathatós támogatás András Zoltán kászonaltízi polgármester felszólalásában pedig arról beszélt, hogy a hatósági ellenőrzések során rendszerint bírságokat és az iskola bezárását is helyezték kilátásba, már annyira nem felelt meg a működési feltételeknek. Patthelyzet alakult ki, és nem sikerült volna megvalósítani az épület felújítását összefogás nélkül, a helyi és a Hargita megyei önkormányzat, valamint a magyar kormány segítsége nélkül – mutatott rá a községvezető.

Az átadó ünnepségen jelen volt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is. Mint ünnepi beszédében kiemelte: több mint 110 éves épület felújításáról van szó, amelyet annak idején a magyar kormány segítségével építettek itt Kászonban, Kelet-Erdélyben, Székelyföldnek az egyik legeldugottabb vidékén. Az itteni emberek kiállásának, helytállásának köszönhetően a magyarság, székelység megmaradt ezen a tájon, és azzal, hogy óvodákat, iskolákat újítanak fel, azzal, hogy templomokat újítanak, újítunk fel közös erővel, vagy akár újakat építenek, ez azt bizonyítja, hogy az itt élő magyarság itt jövőt képzel el magának és szülőföldjén, Erdélyben, Székelyföldön akar boldogulni. Remélem, hogy Kászonjakabfalván, ahol valamikor jóval többen éltek, mint most, egyre több gyermeket vállalnak, és ez a falu is újra eléri azt a lakosságszámot, amit a régmúltban tudott magáénak” – fogalmazott Potápi.

Forrás: Székelyhon

The post Teljesen megújult a kászonjakabfalvi óvodát is magába foglaló tanintézet appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »