Teljesen átalakul az olajipar

Teljesen átalakul az olajipar

Nagy változások előtt áll az energiaipar. Ez különösen az olaj- és gázipari szereplőket érinti. Ezt a szektort jelenleg az alacsony nyersolaj ár és a túlkínálat sújtja. Ennek ellenére az olajipari vállalkozásoknak a változások élére kell állnia, ha nem akarnak lemaradni a piaci versenyben.

Az olaj- és gázipari vállalatoknak messzebbre kell tekinteniük a rövid távú problémáknál, így a zuhanó olajáraknál és a túlkínálatnál. Csak így tudják megfelelően kezelni a küszöbön álló és az iparágat felforgató változásokat – írja a PwC az Új irányok az energiaszektorban című tanulmányában.

A tavaly decemberi párizsi klímakonferencia után új lendületet kapott a kőolaj, a szén és a földgáz tisztább energiaforrásokkal való helyettesítése. Ugyanakkor az iparágra továbbra is óriási befolyással van az alacsony olajár és a geopolitikai tényezők.

Az olaj és gázipar szereplőinek változó mértékű, de létfontosságú szerepet kell vállalniuk a tisztább energiaforrásokra való átállásban. Az alacsony olajár mellett figyelniük kell arra, hogy milyen erők alakítják az iparág jövőjét. Mint például a palaolaj kitermelés az USA-ban, az iráni embargó feloldása vagy a szaúd-arábiai költségvetés helyzete. De ezeken kívül is sok zavaró tényezővel kell számolnia a piaci szereplőknek.

Zöld jövőkép

A szakemberek több forgatókönyvet is kidolgoztak a következő 5-15 évre vonatkozóan. Általánosságban elmondható, hogy a közeljövőben világszerte növekszik majd a megfizethető és megbízható energia iránti igény. Ezzel párhuzamosan új lendületet kap a fosszilis tüzelőanyagok, tisztább energiaforrásokkal való helyettesítése. A földgáz egyre inkább átmeneti energiahordozó lesz és nagy kihívást jelent majd az árak ingadozása. Egyre többen fektetnek be a tiszta energiát előállító vállalkozásokba és a kormányok is ösztönözni fogják az energiahatékonyságot. A fosszilis energiahordozókat termelő cégek fokozatosan háttérbe szorulnak, ha nem helyezik új alapokra a működésüket.

Osztovits Ádám, a PwC Magyarország régiós energiapiacokért felelős cégtársa elmondta, hogy az új megatrendek átalakítják az iparágat és emiatt egyre nagyobb kihívást jelent az energetikai cégeknek a jövőben való eligazodás.

„Az olaj- és gázipar nehéz és összetett környezettel szembesül, amelyet minden eddiginél alacsonyabb nyersanyagárak jellemeznek. A jövőben valószínűleg még nagyobb lesz a bizonytalanság.”

A szakember arról is beszélt, hogy ha a cégek a változásokat szem előtt tartva felülvizsgálják az üzleti stratégiájukat, akkor a jövőben megjelennek a zöldebb, innovatívabb, együttműködőbb, új üzleti lehetőségeket és működési formákat kereső olajcégek. Nekik pedig nem csak a befektetők, hanem a fogyasztók bizalma és a velük való együttműködés is fontos lesz.

Kiscsatári Ferenc
faktor.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »