Teljes biztonsági készültségben van az USA mind az 50 állama Biden beiktatása miatt

Teljes biztonsági készültségben van az USA mind az 50 állama Biden beiktatása miatt

Az FBI republikánus szavazók esetleges fegyveres felvonulásaira figyelmeztette mind az ötven tagállamot.

Közben a leendő Biden-adminisztráció csapata már készíti azokat a terveket, amelyekkel állítólag „vissza akarják fordítani” Trump „elhibázott politikáját”. Többek között Biden visszavezetné az Egyesült Államokat a Párizsi Klímaegyezményhez, és főleg, hatályon kívül helyezné a muszlim országokkal szemben bevezetett beutazási tilalmakat – írja a BBC.com.

Persze, a liberális porhintésen túl az érdemi, stratégiai kérdések még mindig nyitottak. Az USA továbbra is szankcionálni fogja a németek által támogatott Északi Áramlat 2 gázfolyosót, az Oroszországgal és főleg Kínával szembeni politikával sem nagyon várható változás. Sőt, Biden figyelmét nagyrészt a koronavírus-járvány belföldi terjedése fogja lekötni, hamarosan neki kell döntést hoznia és mérlegre tennie az emberéleteket és a gazdasági károkat.

A szerdai beiktatási ünnepség idejére a rendőrség valószínűleg Washington egész belvárosát lezárja, és a nemzeti gárda több ezer katonája őrzi majd a rendet az amerikai fővárosban.

Vasárnapra több amerikai militáns csoport is demonstrációra hirdetett, ám több szélsőjobboldali tömörülés inkább távolmaradásra szólította fel híveit, úgy vélik ugyanis, hogy a rendőrség csapdákat állíthat a tüntetőknek.

Hírdetés

Maryland, Új-Mexikó és Utah államok kormányzói mind rendkívüli állapotot hirdettek ki az esetleges zavargások miatt. Kaliforniában, Pennsylvaniában, Michiganben, Virginiában, Washington államban és Wisconsinban mozgósították a nemzeti gárdát. Texasban szombattól a beiktatás végéig lezárja Dallast. A texasi közbiztonsági minisztérium szerint hírszerzésük „erőszakos szélsőséges” személyes „szervezett bűncselekmények elkövetésére” készülnek.

Bár a mainstream sajtó a történéseket kizárólag a Trump-párti szavazók viszonylatában tálalja, a teljes képhez hozzátartozik, hogy Amerika nagyon viharos évet tud maga mögött. A választásokon győzni akaró balliberális demokraták nem nagyon válogattak az eszközökben, és a George Floyd halálát követő zavargásokat is igyekeztek politikai szempontból meglovagolni. Közben a sajtó a végletekig részrehajló tudósításaival kiélezte ki a két szembenálló választótábor közötti ellentéteket.

Mivel Biden és Trump választási eredménye között nem volt meggyőző a távolság, ráadásul több olyan incidens is történt, ami kétségekre adott okot a szavazok számlálását illetően. Ezeket a kétségeket a győztesnek kikiáltott demokrata jelölt nem oszlatta el, a republikánus szavazók pedig képtelenek voltak beletörődni a vereségbe, amiért a liberális sajtó gyakorlatilag csőcseléknek bélyegezte őket.

Annyi biztos, hogy a politika és a mainstream sajtó okozta sebeket az emberek demokráciába vetet hitében egy j ideig nem gyógyulnak be. A Biden beiktatása után is csak mérséklődhet.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »