Téli teendők

Téli teendők

Megérkezett a várva várt havazás. Ügyeljünk örökzöld dísznövényeinkre, mert a hótakaró súlya és a fokozato­san szivárgó nedvesség sok kárt tehet bennük. A havat ezért mindig rázzuk le a növényeinkről.

A fűtés miatt lakásunk levegője száraz lesz, ezt a páraigényes szobanövények többsége meg­sínyli. A levegő páratartalmát nö­velhetjük, ha a növények közelé­be vízzel teli edényt helyezünk, vagy ha a cserepet vizes kavics­ágyra tesszük. A vízzel történő rendszeres permetezés is javít a helyzeten.

Az év közben erősen igénybe­vett kerti szerszámok karbantartá­sát, más kerti teendő nem lévén, a csendes téli napokon végezhetjük el. Alapos tisztítás után a fém ré­szeket dörzsöljük be lenolajjal, az megvédi őket a rozsdától.

Tervezgetni legalább olyan jó dolog, mint élvezni munkánk gyü­mölcsét. Gondoljuk végig a kö­vetkező idény teendőit, tervezzük meg az ágyásokat és készítsünk ültetési térképet. Zöldségeknél vegyük figyelembe a vetésforgó általános szabályait, a virágos dísznövényeknél pedig a növény­magasságokat és a várható virágzási időket.

Hírdetés

A konyhaablakban hajtathatunk snidlinget és petrezselymet. A frissen szedett zöld látványa és íze is eltér attól, amit a boltban vá­sárolunk.

A télire elraktározott gyümöl­csöket és zöldségeket rendszere­sen ellenőrizzük, az egerek ugyan­is éppen olyan nagyra becsülik kertünk terményeit, mint mi ma­gunk.

Szobanövényeinket ne a nyáron megszokott módon öntözzük. A téli hónapokban sokkal kevesebb fényhez jutnak, ennek megfe­lelően az öntözővíz mennyiségét is csökkentenünk kell. Ebben az időszakban körültekintően ada­goljuk a tápoldatot is.

A Mexikóból származó mikulás­virág rendkívül érzékeny a hidegre, a 10 °C alatti hőmérsékletet csu­pán rövid ideig viseli el. Az adventi időszakban gyakran mégis az ut­cán árulják őket. A bolt elé kirakott, egészségesnek tűnő növények a meleg lakásban pillanatok alatt le­hullatják levelüket, és elpusztulnak. Csak zárt, meleg helyen tartott nö­vényeket vásároljunk, és a szállí­táskor is óvjuk őket a hidegtől!

Bodnár István kertészmérnök


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »