Telefonról irányították a németországi merénylőket

Kívülről, állítólag szaúd-arábiai telefonról irányították az Iszlám Állam tagjai azt a két bevándorlót, aki merényletet hajtott végre júliusban Németországban. Vagyis a bajorországi baltás támadót, és a hátizsákos robbantót is. Ezt írja most a német sajtó, de már korábban is felmerült ez a lehetőség. Azt egyelőre nem tudni, ki vagy kik voltak a telefonok túloldalán. A napokban több hír is arról szólt., hogy az Iszlám Állam kihasználja a bevándorlást, és terroristákat küld Európába.

Egy afgán férfi baltával és késsel támadt rá egy vonat utasaira Würzburg közelében július 18-án. Három embert súlyosan megsebesített. Egy szír férfi alig egy héttel később Ansbachban egy zenei fesztivál bejáratánál robbantott; ő maga meghalt, 11-en pedig megsérültek.

Mindketten a balkáni útvonalon, egyedül érkeztek Németországba, menekültszálláson éltek és a nyomozások újabb hasonlóságokat is találtatk a támadások között.

A Spiegel című hírmagazin információi szerint a würzburgi és az ansbachi támadó is szaúd-arábiai telefonszámról kapott utasításokat; az üzenetváltásokból arra lehet következtetni, hogy az Iszlám Állam háttérembereitől vagy szimpatizánsaitól.

Az ansbachi merénylő chateléséből például az derült ki, hogy az előkészületektől egészen a robbantás előtti pillanatokig kommunikált szaúdi kapcsolatával. A most még ismeretlen illető azt is megígérte, hogy az Iszlám Állam azonnal magára vállalja majd a merényletet.

A würzburgi merénylő pedig azt az utasítást kapta, hogy egy autóval hajtson bele a tömegbe; mivel azonban nem volt jogosítványa, a parancsot nem tudta végrehajtani.

Georg Spöttle az M1-en arra emlékeztetett: az Iszlám Állam már több alkalommal megfenyegette Németországot. A biztonságpolitikai szakértő szerint a bevándorlókkal több tucat terrorista érkezhetett Európába; a veszélyes embereket viszont csak akkor lehet kiszűrni, ha az Egyesült Államokban vagy Európában rendőri akta van róluk.

Angela Merkel népszerűsége a würzburgi és az ansbachi merényletek óta tovább csökkent.

A Die Welt pénteki számában közölt adatok szerint a kancellár neve a politikusok népszerűségi listáján a hatodik helyre esett vissza. Míg júliusban az emberek 59 százaléka volt elégedett Merkellel, addig mostanra csak a 47 százalékuk mondja ugyanezt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »