Tel-Aviv polgármestere kimondta: a megszállás a palesztin merényletek valódi oka

Tel-Aviv polgármestere kimondta: a megszállás a palesztin merényletek valódi oka

A palesztin területek izraeli megszállását okolta a négy halálos áldozattal járó tel-avivi merényletért az izraeli város polgármestere.

Ron Huldai munkapárti polgármester az izraeli katonai rádiónak azt mondta, hogy a szerda esti támadásokat Ciszjordánia izraeli megszállására lehet visszavezetni. A két palesztin támadó a ciszjordániai Hebron környékéről érkezett.

Huldai szerint Izrael lehet az egyetlen ország, amelyben egy másik nép polgárjogok nélkül, megszállás alatt él. Hozzátette, nem lehet embereket ilyen helyzetben tartani és azt remélni, arra a következtetésre jutnak, hogy minden rendben van.

Tel-Aviv polgármestere hangsúlyozta, senki sem elég bátor ahhoz, hogy békét kössön a palesztinokkal. Felszólított arra, hogy amikor az erőszak alábbhagy, keressenek megoldást, jussanak megegyezésre a palesztinokkal.

Meg kell mutatnunk a szomszédainknak, hogy valóban egy kisebb, de zsidó többségű zsidó államhoz szándékozunk visszatérni – hangsúlyozta.

A 71 éves politikus, aki korábban az izraeli légierő tábornoka volt, hozzátette, 49 éve tart a megszállás, amelynek részese volt, és tisztában van azzal, hogy ez mit jelent.

Máris támadják

Eli Ben-Dahan izraeli védelmiminiszter-helyettes a polgármester kijelentését “bizarrnak és megtévedtnek” nevezte. Ben-Dahan felidézte, hogy 100 éve is volt már terrorizmus, 1929-ben zsidókat gyilkoltak meg Hebronban, pedig akkor még nem volt zsidó állam, akkor még megszállás sem volt.

A szerda esti merényletekre válaszul Izrael bejelentette: két újabb zászlóaljat telepít az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániába.

Az izraeli kormány emellett közölte, hogy felfüggeszti a belépési engedélyét annak a 83 ezer ciszjordániai palesztinnak, akik a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére előzőleg kaptak ilyet, főleg családlátogatás céljára.

Ezen túl bevonták a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti, valamint a külföldre szóló utazási engedélyeket, és az izraeli hadsereg körülvette a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta falut, ahonnan a merénylet két elkövetője Tel-Avivba érkezett.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »