Tekintélyes brit lap vonta kétségbe Merkel igazát

Téved a német kormányfő a The Daily Telegraph szerint, amikor azt állítja, hogy nincs összefüggés a menekültek beáramlása és a terrorizmus között. A konzervatív brit lap pénteken úgy fogalmazott: Angela Merkel tömegeket bátorított, hogy keljenek át tengeren és szárazföldön, ez pedig veszélynek tette ki őket, és destabilizálta azokat az országokat, amelyeken áthaladtak.

Angela Merkel csütörtöki német hírek szerint védelmébe vette menekültpolitikáját, és azt állította, hogy az iszlamista terrorizmus nem a menekültekkel érkezett Németországba. „Reméljük, igaza van, de a tapasztalatok kételkedésre adnak okot a német választókban” – írta szerkesztőségi állásfoglalásában a The Daily Telegraph. A lap emlékeztetett arra, hogy az Európában a közelmúltban elkövetett terrorcselekmények közül többet is összefüggésbe hoztak menekültekkel. „Júliusban például egy szíriai menedékkérő robbantotta fel magát Bajorországban. Ugyanabban a hónapban Angela Merkel elismerte, hogy a menekültek által használt útvonalakon terroristák is bejutottak” Európába – tették.

A konzervatív újság szerint a kancellár retorikájában tapasztalt ellentmondások „talán a háború utáni német identitást” tükrözik: sok német úgy akar vezekelni a múltért, hogy határozottan liberális hozzáállást tanúsít a migráció kérdésében. Az Angela Merkel hatására megindult vándorlást azonban újfajta társadalmi problémák és belpolitikai kockázatok kísérik: 1945 óta először virágzik egy nacionalista párt, Az Alternatíva Németországnak (AfD) jól szerepel a közvélemény-kutatásokon – hívta fel a figyelmet a The Daily Telegraph.

Veszélyben Merkel tekintélye

A lap szerint ugyanakkor a német alaptörvényt a stabilitást és a politikai változások elkerülését szem előtt tartva dolgozták ki, így lehetséges, hogy Angela Merkel úgy is hivatalában maradhat a jövő évi választás után, ha politikáját ellenzik.

Merkel tekintélye azonban veszélyben van – vélekedett The Daily Telegraph. „Százezreket bátorított, hogy vállalják a halálos kockázatokat rejtő utat tengeren és szárazföldön át. Ez pedig nemcsak őket sodorta veszélybe, hanem destabilizálta azokat az országokat, amelyeken átkeltek.”

A lap szerint az európai migránsválság a brit európai uniós tagságról szóló júniusi népszavazásra is hatással lehetett. A nyitott kapuk menekültpolitikája politikai öngyilkosság, Angela Merkel pedig téved, ha azt hiszi, hogy Németország tovább haladhat ezen az úton – írták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »