Teherán bekérette az afganisztáni ügyvivőt az Irán-ellenes tüntetések miatt

Teherán bekérette az afganisztáni ügyvivőt, miután a héten több afgán városban Irán-ellenes tüntetéseket tartottak – adta hírül csütörtökön az as-Sark al-Avszat című, londoni székhelyű pánarab napilap.

Az iráni kormány egyúttal bejelentette, hogy bizonytalan időre felfüggeszti afganisztáni missziói működését – tette hozzá a napilap.

A nyugat-afganisztáni Herátban hétfőn vonultak az emberek az iráni konzulátus elé, helyszíni beszámolók szerint a tiltakozók egyebek között azt skandálták, hogy "Halál Iránra!". Iráni zászlókat is égettek.

Tiltakoztak a délkelet-afganisztáni Hosztban, valamint Irán kabuli nagykövetsége előtt is, ahol az épületet kövekkel dobálták meg, a biztonsági kamerákat pedig összetörték.

Hírdetés

A zavargásokat az váltotta ki, hogy a hét végén olyan videófelvételek láttak napvilágot, amelyeken irániak, köztük határőrök bántalmaznak afgán menekülteket.

A felvételeket Teherán megrendezettnek nevezte.

A múlt héten három síita vallástudóst késeltek meg az északkelet-iráni Meshedben, az áldozatok közül ketten belehaltak sérüléseikbe. Jóllehet, az iráni hatóságok nem hozták nyilvánosságra az elkövető személyazonosságát, helyi médiaértesülések szerint a 21 éves férfi Iránban illegálisan tartózkodó afgán menekült volt.

Iránban több mint ötmillió afgán menekültet tartottak nyilván, ez a szám pedig nőtt a tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele után. Az as-Sark al-Avszat értesülése szerint továbbra is naponta több ezren kísérelnek meg Iránba jutni, ahonnan sokan Európába mennének tovább.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »