Tegnap beindult a Szabad fogas humanitárius akció Magyarkanizsán is

Tegnap beindult a Szabad fogas humanitárius akció Magyarkanizsán is

Magyarkanizsa főutcáján, az Opatija cukrászda teraszán tegnap délelőtt óta áll a figyelemfelkeltő felirattal ellátott fogas: Vegyél egy kabátot, ha fázol vagy tegyél ide egyet, ha nem akarod, hogy mások fázzanak! A felirat mellett több női-, férfi- és gyermekkabát is lóg a fogason. Amint azt Halász Mónika, a Magyar Mozgalom magyarkanizsai önkormányzati képviselőcsoportjának frakcióvezetője, az akció egyik fő szervezője és irányítója elmondta, tegnap óta cserélődtek a fogasra felaggatott ruhaneműk, ami két nagyon pozitív dolgot is jelent: a korábban odatett kabátokat a rászorulók elvitték, a jólelkű adományozók pedig hoztak helyettük újabbakat. Tulajdonképpen ez is volt a cél.

“Nyilván mindenki tudja, hogy ez az akció nem a mi ötletünk, hiszen több országban, több városban zajlik már, mi tulajdonképpen csak csatlakozni szerettünk volna hozzájuk ezzel a humanitárius akcióval. Mivel azt tapasztaljuk, hogy a mi közösségünkben más igények, más szükségletek is vannak, tehát nem csak kabátokra lenne szükségük a rászorulóknak ezekben a hideg napokban, azt szeretnénk, ha a fogasra a ruhaneműkön túl más is felkerülne, még akkor is, ha az akció jelmondata kimondottan kabátra utal. Lehet az jól becsomagolt élelem, amit mondjuk a kóbor ebek sem tudnak kikezdeni, lehet az kisebb játékcsomag a gyerekeknek, lehet az téli lábbeli vagy bármi más, amire a nélkülözőknek szükségük lehet. Fontos az is, hogy az adományok tiszták, akár azonnal használhatók legyenek, mert egy rászorulónak talán arra sincs módja, hogy kimossa és megszárítsa a kapott ruhaneműt. Még csak bő egy nap telt el az akció kezdete óta, de azt látjuk, hogy nagyon sokan csatlakoztak kezdeményezésünkhöz, hozzák a nekik feleslegessé vált kabátokat, pulóvereket, meleg holmikat, éppen ezért inkább a rászorulókat szeretnénk buzdítani arra, hogy bátran válasszák ki a fogasról a nekik megfelelő dolgot és vigyék magukkal, hisz azért teszik ki a jólelkű emberek. Azoknak is szól ez a buzdítás, akik ugyan becsülettel dolgoznak, de fizetésükből sajnos nem telik egy több ezer dináros, új, meleg télikabátra. Jöjjenek, nézzék meg, hátha találnak maguknak való holmit! Igaz, hogy mi mozgalmasok indítottuk el ezt az akciót, de mi végül is csak a fogast tettük ki, az akciót azok csinálják, akik ide adományokat hoznak és azok, akik innen vinni tudnak maguknak valamilyen holmit” – nyilatkozta Halász Mónika.

A közösségi hálókon mindenki támogatásáról biztosította a Szabad fogas elnevezésű akciót, sokan azonban kételyeiknek adtak hangot amiatt, hogy az őrizetlenül kinn álló fogasról majd illetéktelenek viszik el a ruhaneműt, akik még arra is képesek lehetnek, hogy utána a piacon árulják, ezért azt javasolták, hogy a fogast tegyék át egy térfigyelő kamerával ellátott helyszínre.

“Erre természetesen mi is gondoltunk, de az emberek lelkismeretére bízzuk, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Mindenesetre megbeszéltük a cukrászda melletti boltosokkal, hogy néha pillantsanak rá a fogasra, nehogy valaki tönkretegye, netán 10-20 kabátot elvigyen róla, mert az nyilvánvalóan nem saját szükségletét akarná velük kielégíteni. Ilyen szempontból vigyáznak a fogasunkra, éjszakára pedig beviszik az üzletbe és csak a reggeli nyitáskor teszik ki újra a cukrászda teraszára.” – mondta a frakcióvezető.

Az, hogy ez a szép, példaértékű akció hogyan folytatódik és hogyan fejeződik be, már csak a polgárokon múlik. Azokon, akik adományoznak, és azokon, akik annak hasznát veszik. Utóbbiakból sajnos Magyarkanizsán is van elég, ezért a mozgalom aktivistái további adakozásra szólítják fel a magyarkanizsai polgárokat, hiszen a hideg, a rászorulóknak nagyon komoly megpróbáltatást jelentő tél még eltart legalább két hónapig.

Bödő Sándor


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »