„Taxival” az ortodox egyház megalomán katedrálisa ellen

„Taxival” az ortodox egyház megalomán katedrálisa ellen

Felbolydult a romániai közélet azt követően, hogy a Taxi nevű együttes olyan klipet készített, amelyen bírálja az államegyháznak tekintett ortodox egyház megalomán bukaresti beruházását, amelynek során a Nemzet Megváltásának Katedrálisa néven óriási székesegyházat építenek.

A Despre smerenie (A szerénységről) című klipben az együttes frontembere arról énekel, hogy álmában keresni kezdte az urat, de a több hektáron elterülő, jelenleg még építés alatt álló székesegyházban nem találta. Ahogy azonban tovább bolyongott,  egy alig száz négyzetméteres, kis fatemplomban bukkant rá.

A dal refrénjét – Szerintem Isten a fát szereti és a kisméretű helyeket – aztán rajta kívül 33 ismert román közszereplő, színészek, énekesek és médiaszemélyiségek, például Dan Bittman, Virgil Ianţu, Andreea Esca, Ştefan Bănică Jr., Teo Trandafir, Ada Milea vagy Mircea Cărtărescu is elismétlik.
A klipet rövid idő alatt több százezren nézték meg, számos helyeslő hozzászólást kapott, de bírálói is akadtak szép számmal, akik egyház-, sőt egyenesen vallásellenesnek titulálják az együttest, illetve a klipben felbukkanó ismert arcokat.

Egyes kommentárok azt rótták fel a klip készítőinek, hogy ők is fényűző életmódot folytatnak, az egyik szereplő, Grigore Leșe népdalénekes pedig azt állította: félrevezették, mivel nem tájékoztatták pontosan arról, milyen témájú klipben kell szerepelnie. A Taxi menedzsere, Gabriela David azonban cáfolta a népdalénekes állításait, és ismertette a levelet, amelyet a felvétel előtt küldtek el neki, és amelyben pontosan közölték, miről szól a dal, amelyet amúgy meg is hallgathatott a felvétel előtt.

Egy másik bíráló, Magda Câmpeanu blogger nyílt levélben fejezte ki nemtetszését, az írást pedig a kliphez hasonlóan rengetegen megosztották. A nyílt levél szerzője odáig megy, hogy leszögezi: a katedrális bírálói az iszlámnak ágyaznak meg. „Kereszténynek nevezzük magunkat, de harcolunk egy ortodox katedrális megépítése ellen. Mecsetet akarunk? Mert ez az út oda vezet” – áll az írásban.

A felháborodás nyomán Dan Teodorescu, a Taxi frontembere megkövette mindazokat, akik sértőnek találták a klipet. „Nem gondoltam, hogy egy ennyi gyengédséggel tolmácsolt üzenet ennyi agressziót képes kiváltani. Mindenkit megkövetek, akit zavart, amit mondtam. Ígérem, hogy a továbbiakban is pontosan azt fogom mondani, amit érzek és hiszek. Isten engem úgy segéljen” – áll az énekes üzenetében.

Kiállt az üzenet mellett a klipben szereplő közszereplők elsöprő többsége is. Mircea Cărtărescu író például úgy fogalmazott: a dal nem kiáltvány, és nem is akar már folyamatban levő dolgokat leállítani. „Csupán kételyről van szó, amelyet óvatosan, méltóságteljesen és, végső soron egyöntetűen mosollyal az ajkunkon fejeztünk ki” – fogalmazott Cărtărescu.

Az író egyébként hétfőn olyan videót tett közzé Facebook-oldalán, amelyen az látható, hogy valaki felgyújtja az egyik könyvét. A Youtube-ra feltöltött videó szerzője azt az üzenetet posztolta, hogy a klip elleni tiltakozásul gyújtotta fel a kötetet. Cărtărescu józanságra intett mindenkit „már ha még létezik ilyesmi nálunk.”


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »