Távozik Bunford Zsolt az Információs Hivatal éléről, már meg is van az utódja

Távozik Bunford Zsolt az Információs Hivatal éléről, már meg is van az utódja

Távozik az Információs Hivatal (IH) éléről a vezetője, Bunford Zsolt vezérőrnagy – számolt be a hvg.hu. A lap szerint a hírszerzés vezetője maga döntött a távozás mellett, és már az utódja is megvan.

Bunford távozása után helyére az Alkotmányvédelmi Hivatal eddigi főigazgatóhelyettese, Oláh Krisztián kerül, akit szerdán már meg is hallgatott az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága.

Bunford Zsoltot még 2020 végén nevezték ki főigazgatónak a polgári hírszerzés élére, előtte az IH elemző főigazgató-helyettese volt.

Hírdetés

A hvg.hu szerint a távozásában szerepet játszott, hogy a kormányzat elégedetlen volt a hírszerzés teljesítményével, „igaz, ez korábban is így volt, Bunford elődje, Czukor József is mindössze két évet húzott le főigazgatóként” – jegyezte meg a lap.

Állítólag a hivatal „bakijaként” könyvelték el, hogy még egy nappal az orosz-ukrán háború kitörése előtt is arról tájékoztatták Orbán Viktort, nem lesz háború, ezenkívül Bunford „nem jött ki jól az újonnan felálló struktúra irányítóival”.

Mint ismert, a titkosszolgálatok irányítása Rogán Antal miniszter alá került, a vezetők ugyanakkor közvetlenül Papp Károly államtitkárhoz tartoznak, akivel nemrég munkamegbeszélést folytatott, ezután dönthetett az IH éléről történő távozás mellett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »