Távozása után az SaS kizár mindennemű ellenzéki megállapodást a koalícióval

Távozása után az SaS kizár mindennemű ellenzéki megállapodást a kormánykoalícióval – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Ondrej Šprlák, a párt szóvivője. Az SaS Jana Žitňanská (Za ľudí) képviselő Denník N-nek adott nyilatkozatára reagált. Žitňanská szerint a kormányválság egyik lehetséges megoldása, hogy az SaS a távozása után ellenzéki megállapodást kötne a maradék kormánypártokkal.

Žitňanská úgy véli, nem az az egyetlen megoldás, hogy kisebbségi kormány alakul, amelyet kívülről a fasiszta képviselők támogatnak, szerinte lehetőség van az SaS-szel ellenzéki megállapodást kötni. „Mindig azt nézem, hogy mi az ország érdeke. Szerintem pedig az, hogy valamilyen formában a jelenlegi négy kormánypárt kormányozza az országot” – jelentette ki a lapnak.

Hozzátette, ha a többi kormánypárt Matovičcsal akar tovább kormányozni, akkor lehetőségük van ellenzéki megállapodást kötni az ĽSNS-szel, a Republikával vagy a Smer-SD-vel is.

„Ezért kizárunk mindennemű ellenzéki megállapodást az SaS és a többi kormánypárt között. Semmi okunk egy ilyen olvashatatlan és a választók számára érthetetlen lépésre” – jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS alelnöke.

Hírdetés

Az SaS felszólította a Za ľudí pártot, ne féljen kimondani, hogy ki az, aki árt az országnak, és ne akarja pusztán személyes konfliktusként beállítani az egész ügyet.

A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament letörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter infláció elleni csomagját. Az SaS ezt követően azzal vádolta Matovičot, hogy szövetkezett az ellenzékkel és a fasisztákkal, a pénzügyminiszter pedig ugyanezzel vágott vissza.

Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. Fő feltétele Matovič távozása a kormányból, ám az OĽaNO ezt elutasítja. Eduard Heger kormányfő kijelentette, hogy a kormánypártok nyáron folytatják a tárgyalásokat, ám feltételezése szerint a megoldás „csak az utolsó pillanatban”, augusztus végén fog megszületni.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »