Távolmaradással torpedózták meg a rendkívüli ülést

Távolmaradással torpedózták meg a rendkívüli ülést

Távolmaradással torpedózza meg az Országgyűlés jövő szerdára összehívott rendkívüli ülését a nagyobbik kormánypárt. Az ellenzéki képviselők a Városligetről szóló törvény visszavonásáról szavaznának. Kósa Lajos szerint semmi sem indokolja, hogy újból tárgyaljanak a jogszabályról. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője azt is mondta: a balliberális ellenzék eddig minden olyan beruházást ellenzett, amelyet a kormány és a Fidesz kezdeményezett.

Nem jelentek meg egy hete a kormánypárti képviselők az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén, emiatt határozatképtelen volt a testület. A bizottságban az ellenzéki pártok és civil szervezetek vitatták volna meg a Liget-projektet.

Cinikusnak nevezte a kormánypártokat a DK alelnöke. „Teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar Országgyűlésnek ez a rendkívüli ülése határozatképtelen lesz. Ez azt mutatja, hogy nem a parlamenti eszközök azok ebben az ügyben, amelyek alkalmazhatóak. Mi magunk egyébként támogatjuk azt, hogy minél több zöldfelület legyen az országban, minél több zöldfelület legyen Budapesten, és megdöbbentő az a cinizmus, ahogyan a kormányzó pártok már korábban is hozzáálltak a Városliget-projekthez, és az meg aztán még megdöbbentőbb, hogy a magyar országgyűlés nem fog tudni ülésezni” – fogalmazott Vadai Ágnes.

Az LMP képviselője arra emlékeztetett: hogy a közvélemény-kutatások szerint a Múzeumi Negyed tervét az emberek többsége ellenzi. Szerinte máshol kellene elkölteni a Ligetre szánt milliárdokat. „Azt látjuk, hogy egyik oldalon nagy szükség lenne a 3-as metrónak a felújítására, mert emberek élete forog veszélyben, egyre gyakrabban történnek metróbalesetek, másik oldalon pedig itt van egy közel 200 milliárd vagy 200 milliárd forintot meghaladó beruházási terv, amit elutasítanak a budapesti lakosok. Nagyon egyszerűen meg lehetne oldani a másikat, ezt a pénzt át kellene oda csoportosítani” – nyilatkozta Schmuck Erzsébet.

A Városliget beépítése ellen március óta tiltakoznak civilek. A múlt héten a használaton kívüli Hungexpo-épületek bontását csak azután tudták megkezdeni, hogy több száz rendőr bevetésével eltávolították a helyszínről a fakivágások ellen tiltakozókat. Végül a beruházó azt ígérte, az egészséges fákat nem vágják ki a ligetben, hanem majd átültetik azokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »