Távoktatás járvány idején: hogyan látják a pedagógusok?

A koronavírus-járvány miatt március 16-án bezártak a hazai oktatási intézmények, és áttértek a távoktatásra. Hogy ne maradjanak le a tananyaggal, a részben szabad kezet kapott pedagógusok online, illetve digitális módszerekkel oktatják a diákokat.

Az új oktatási módszer működéséről, a pedagógusok tapasztalatairól érdeklődtünk.

A távoktatás hatékonysága nagymértékben függ a pedagógusok találékonyságától, a szülők segítőkészségétől s természetesen a digitális eszközöktől.

Farkas Adrianna, a Selye János Gimnázium magyar szakos tanára elmondta, hogy korábban az SZMPSZ több rendezvényén foglalkoztak a témával.

– A március 16-ai gyors átállásunkat megnehezítette az országos felkészítés hiánya. Azóta több helyen, például a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége honlapján tájékozódunk, ahol egy linken összegyűjtötték a távoktatással kapcsolatos anyagokat, tanácsokat, applikációkat, mintákat, teszteket. A szlovák oldalakon is napról napra nő a használható segédanyagok mennyisége. Rábukkantam az online tanterem kialakításával kapcsolatos műszaki jellegű útmutatásra is.

Egyre gördülékenyebben folyik a távoktatás, de meg kell mondjam, hogy nagyon időigényes. Az általam elküldött feladatok elvégzését a megszabott határidőn belül ellenőrzöm, a hibákat gyakran egyenként beszélem meg a diákjaimmal. A diákok teljesítményéért járó érdemjegyeket is feljegyzem. Játékosabb módszert kell alkalmaznom a kiskamaszok, illetve komolyabbat az érettségi vizsga előtt álló diákok esetében. Mindennap azokkal foglalkozom, akikkel az órarend szerint órám lenne. A távoktatás azonban teljes mértékben nem pótolhatja a tanár és a diák közti személyes kapcsolatot. Gröhling oktatási miniszter úrtól 24-én megtudtuk, hogy a Monitortesztelés az idén elmarad, az írásbeli vizsgákat is törlik, a szóbeli érettségire pedig a tanítás újrakezdését követő két héten belül kerül sor.

Csütörtöki Erzsébet, a gútai Corvin Mátyás Alapiskola igazgatója a távoktatás megkezdése előtt röpgyűlést tartott. – Megbeszéltük, hogy minden kolléga az általa legmegfelelőbbnek tartott módon oktatja a gyerekeket.

illetve már korábban megvásároltuk a módszertani segédanyagokat és feladatlapokat tartalmazó Datakabinetet. A Facebookon csatlakoztunk a magyar tannyelvű iskolák tanári csoportjához, és figyelemmel kísérjük a Zavretá škola weboldalt is. Az SZMPSZ-szel és a Pedagógiai Módszertani Központtal szintén kapcsolatban vagyunk. Részt vettünk az SZMPSZ élő online tanóráján, ahol újabb ismeretekkel gazdagodtunk. Azok a tanulók, akik nem rendelkeznek számítógéppel, az utasításaink alapján továbbra is tankönyveket és munkafüzeteket használnak.

Hírdetés

Hoffer Zoé, a komáromi Selye János Gimnázium végzős diákja a Comenius Egyetem Orvosi Karára készül. Fájlalja, hogy a járvány miatt nem vehet részt a korábban szombatonként Pozsonyban zajlott felvételi előkészítő foglalkozásokon.

– Különféle felületeken

A negyedik érettségi tantárgyam a biológia lesz, ebből már átvettük az érettségi tételeket, most egyéni vagy közös feladatok által ismételjük át őket. Több reál tantárgy projektmunkáit a net és a tankönyvek segítségével kell kidolgoznunk. A művészet és kultúra órára komáromi nevezetességekről PowerPoint-os prezentációt kellett készítenünk. A tornatanárunk pedig utasított minket, hogyan törődjünk az egészségünkkel, hogy a friss levegőn is mozogjunk. Az a jó, hogy a tanárainkat telefonos segítségért az érettségi és a felvételi feladataink kapcsán is bármikor felhívhatjuk.

Asztalos Anna a naszvadi alapiskola kilencedikes diákja a beszélgetésünk idején még nem tudta, hogy a Monitorteszt az idén elmarad. Sajnálja, hogy a felvételi vizsgát is elhalasztották.

– A távoktatás bevezetése óta az EduPage oldalon rendszeresen kapunk feladatokat, amelyek elvégzését ugyanott ellenőrizhetik a tanáraink. A monitor miatt eddig többnyire szlovák nyelvi és matematikai feladatokat kellett megoldanunk, de később talán más tantárgyakkal is bővül a skála. Mivel ilyen jellegű feladatokat már korábban is végeztünk, nélkülözhető a tanári magyarázat, új anyagot pedig még nem veszünk. Online szóbeli feleltetésre és dolgozatok íratására nálunk nem kerül sor.

Asztalos Anna elmondta, hogy maszkmester szeretne lenni, és

éppen a napokban kellett volna tehetségvizsgát tennie egy pozsonyi képzőművészeti szakközépiskolában. Ez  a járvány miatt elmaradt.

Már aznap este megtudta volna, hogy felvették-e az intézménybe. Jó lenne tudni, hogyan tovább, tette fel a költői kérdést.

Mivel a családok többségében általában egy számítógép vagy laptop van, a távmunkát végző szülők és a távoktatásban részesülő gyerekek türelmetlenül sorakoznak a masinák előtt. 

Megjelent a Magyar7 2020/13. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »