Tavaszig az állatkertben lábadozik a reptéren lefoglalt 93 szalamandra

Tavaszig az állatkertben lábadozik a reptéren lefoglalt 93 szalamandra

93, játéknak álcázott foltos szalamandrát akartak átcsempészni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Magyarországról Németországba. A pénzügyőrök az állatokat átadták a fővárosi állatkertnek – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szalamandrák védett állatok, természetvédelmi értékük majdnem ötmillió forint. Az adóhatóság természetkárosítás bűntette miatt feljelentést tett a rendőrségen. Az állatkertbe szállított szalamandrákat leghamarabb tavasszal telepíthetik vissza a természetbe – mondta kérdésünkre az intézmény szóvivője.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, közel száz foltos szalamandra került a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére, amiket korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai foglaltak le csempészáruként a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A budapesti állatkert szóvivője az eset kapcsán elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a hatóságok teszik a dolgukat, az állatokról is gondoskodni kell, ez történik tehát momentán a fővárosi intézményben.

Teleltetik a szalamandrákat, hiszen természetes közegükben ezek az állatok is téli nyugalomra vonulnak vissza. Így tehát az incidens nagyon nem tett jót az állatoknak. Hosszú távon mindenesetre az a cél, hogy visszakerüljenek a természetes környezetükbe, aminek azonban több feltétele is van: az egyik, hogy emberi gondoskodás nélkül képesek legyenek boldogulni a természetben, így a mostani időszak egyáltalán nem lenne a szalamandrák elengedésére alkalmas, a másik

Hírdetés

fontos szempont, hogy olyan helyszínen eresszék majd őket szabadon, ahol ez nem okoz semmilyen problémát, sőt, inkább előnyt jelent a már ott elforduló állatoknak.

A szakember arra is kitért, hogy nagyon nehéz megállapítani, hogy honnan származhatnak ezek az egyébként védett kétéltűek, hiszen Magyarországon több különböző területen is előfordulnak, pedig az lenne a legszerencsésebb, ha ugyanoda lehetne visszaengedi őket.

Hanga Zoltán a vadonba való visszaengedést illetően azt is tisztázta, hogy az ilyen ügyeben a hatóság hozza meg a döntéseket, tehát az állatkert csak egy közreműködő, miután saját tapasztalttal bírnak az ilyen állatok tartásával, gondozásával kapcsolatban.

Közben Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere közleményben jelezte, hogy a nemrég védetté nyilvánított, Szalamandra-völgyként ismert Jegenye-völgyben örömmel elhelyeznék a repülőtéren lefoglalt állatokat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »