Tavaly három orosz kém kiutasítását kezdeményezte az SIS

Tavaly három orosz kém kiutasítását kezdeményezte az SIS

Szlovák Információs Szolgálat (SIS) 2021-es jelentéséből kiderül, hogy három orosz kém kiutasítását kezdeményezték, akik diplomatáknak adták ki magukat és megpróbáltak magasabb rangú tisztviselőket befolyásolni.

A szlovák hírszerzés hozzátette, hogy a kiértékelt időszakra nézve a kémek tevékenysége részben korlátozott volt, tekintettel a Covid-19-el kapcsolatos intézkedésekre. Ennek ellenére diplomatáknak álcázva magukat megpróbáltak közelebb férkőzni a kormánytagokhoz, parlamenti képviselőkhöz azzal a céllal, hogy befolyásolják őket döntéseikben. A SIS hozzátette, a kémek szlovák diplomaták felé is keresték az utat, hogy az ország EU-s döntéseibe is beleszólásuk legyen. 

Hírdetés

A szolgálat további tevékenységeket vár a kémektől, akik szerintük a Szlovák Fegyveres Erők és a védelmi minisztériumot fogják célba venni az ukrajnai segítség vonatkozásában.

Az Oroszországhoz kötődö kémkedésen kívül a SIS a Kínának kémkedőket is vizsgálta. A kínai hírszerző ügynökségek továbbra is igyekeztek kapcsolatokat kiépíteni a kormányzati és oktatási intézményekben, “azzal a céllal, hogy felvegyék a kezdeti kapcsolatot olyan személyekkel, akik a jövőben vezető pozíciót tölthetnek be a kormányban”.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »