Tavaly 10 százalékkal nőtt a világ aranykereslete

Tavaly 10 százalékkal nőtt a világ aranykereslete

Az Arany Világtanács (WGC – World Gold Council) számításai szerint 2021 negyedik negyedévében 1146,8 tonna volt a globális aranykereslet, ami 2019 második negyedéve óta a legtöbb, 2020 negyedik negyedévéhez képest pedig csaknem 50 százalék volt a bővülés.

WGC Logo - National Jewellery Awards

A szervezet pénteken azt közölte, hogy tavaly 4021,3 tonna volt a globális aranykereslet, 10 százalékkal felülmúlta a 2020. évit.
   
A tőzsdén kereskedett arany befektetési alapokból (ETF-ek) tavaly 173 tonna arany áramlott ki, amit azonban ellensúlyozott a megnövekedett kereslet más ágazatokban.
   
Az ékszerarany iránti éves kereslet a járvány előtti szintre állt vissza, és 2124 ezer tonnát tett ki. Ezt elősegítette, hogy a tavalyi utolsó negyedévben 2013 második negyedéve óta legmagasabb szintre emelkedett a kereslet részben annak a hatására, hogy a nemesfém ára jelentősen csökkent.
   
A központi bankok tavaly tizenkettedik éve voltak nettó aranyvásárlók és 463 tonnával bővítették készleteiket, ami 82 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Ezzel a globális készletállomány közel 30 éves csúcsra nőtt.
   
A technológiai szektorban az arany felhasználása tavaly 9 százalékkal, 330 tonnára nőtt, ami három év óta a legmagasabb érték.

Hírdetés

Magyar Nemzeti Bank updated their... - Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank aranytartalékának egy része – mnb
   

A WGC arra számít, hogy a korábbiakhoz hasonló ütemben nő az arany iránti kereslet az idén is.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »