Tătaru: nálunk is megtörténhet, ami Olaszországban vagy Spanyolországban a tavasszal

Tătaru: nálunk is megtörténhet, ami Olaszországban vagy Spanyolországban a tavasszal

Nem szolgált jó hírekkel és óvatosságra intette a lakosságot hétfő esti televíziós nyilatkozatában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, hangsúlyozva, nálunk is megtörténhet, ami Olaszországban vagy Spanyolországban március-áprilisban.
A román közszolgálati televíziónak (TVR) adott interjúban az egészségügyi tárca vezetője hangsúlyozta, csak akkor érhető el a plató vagy indulhat csökkenésnek az esetszám, ha a lakosság betartja a hatóságok által előírt szabályokat. Elmondása szerint amennyiben napi 1500 körüli esettel éri el Románia a platót, akkor ez azt jelentené, hogy tíz nap alatt 300 személy kerül az intenzív osztályra.

Ugyanis a tapasztalatok szerint a Covid-19-fertőzöttek 5 százaléka intenzív osztályra kerül.

„Szeretném, ha megértenék: másfél hétről beszélünk (amikor csökkenésnek indulhat az esetszám – szerk. megj.) olyan körülmények között, hogy elhatározzuk, betartunk bizonyos szabályokat. Amennyiben nem tartjuk be ezeket a szabályokat, napról napra meredekebben emelkedik majd az esetszám, a kórházak megtelnek, zsúfoltság lesz a sürgősségeken és az intenzív osztályokon, és

– húzta alá Tătaru.

Beszélt ugyanakkor arról is, hogy hol, milyen közegekben jelennek meg az új esetek.

Hírdetés

„Jelenleg cégek tesztelik alkalmazottaikat, de ott vannak az ingázók is, akik tömegközlekedési eszközökkel utaznak, és nem tartják be a szabályokat” – mutatott rá a miniszter.

Megemlítette továbbá a tengerparti vagy hegyvidéki üdülőtelepeken kialakuló tömegeket, amelyek szintén nem tartják be az előírásokat.

Létezik további közösségi fertőzés, mint ahogy egyre magasabb az esetek száma az egészségügyben dolgozók körében is.

Bejelentette egyúttal, hogy

újabb intenzív terápiás ágyakat készítenek elő többek között Temesváron, Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen,

illetve további kórházakat jelölnek ki mintegy harmadik vagy negyedik vonalnak, amelyek szükség esetén át tudják venni a koronavírussal fertőzött betegeket.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »