Tătaru: A koronavírus-fertőzötteket kezelő egészségügyi személyzet 500 eurós veszélyességi pótlékot kap a járvány idején

Tătaru: A koronavírus-fertőzötteket kezelő egészségügyi személyzet 500 eurós veszélyességi pótlékot kap a járvány idején

A koronavírus-fertőzötteket ellátó orvosoknak és más egészségügyi alkalmazottaknak juttatandó 500 eurós bónusz tulajdonképpen veszélyességi pótlék a pandémia idejére, jelentette ki Nelu Tătaru egészségügyi miniszter csütörtök este.

„Ez egy veszélyességi pótlék, amelyet a pandémia idején kap a koronavírus-fertőzött páciensekkel kontaktusba kerülő egészségügyi személyzet” – magyarázta Tătaru a Digi24 hírtelevizíónak, hangsúlyozva, az egész országról van szó, nem csupán Suceava megyéről.

A kórházigazgatóknak jelenteniük kell, hogy az általuk vezetett intézményben mely osztályokon kezelnek koronavírusos pácienseket, és azon osztályok személyzete részesülni fog a 2500 lej értékű veszélyességi pótlékban a járvány ideje alatt, tette hozzá a miniszter.

Hírdetés

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön, a Ludovic Orban miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Alexandru Moldovan Suceava megyei prefektussal tartott távértekezlet előtt kijelentette, hogy havi bónuszt kell kapniuk a koronavírus-fertőzötteket ellátó orvosoknak és más egészségügyi alkalmazottaknak, ezért felkérte a kormányt, uniós alapokból biztosítsa a juttatást.

Az elnök szerint havi „néhány száz euróra” kell rúgnia a bónusznak. „Azt hiszem, egy 500 eurós összeg tisztességes bónusz lenne” – tette hozzá.

Iohannis hangsúlyozta, az egészségügyi alkalmazottak a világjárvány elleni küzdelem első vonalában harcolnak, és „nagymértékű stressznek vannak kitéve. Mi bízunk bennük, beléjük vetjük minden reményünket, nagy elvárásaink vannak velük szemben (…), és el kell ismerni, hogy ebben a helyzetben a szép szavaknál kicsit többre van szükség” – érvelt az elnök. (Agerpres)


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »