Tartósan alacsony marad az infláció

Tartósan alacsony marad az infláció

A válság óta eltelt időszakban a globális pénzbőség ellenére sem alakult ki jelentős infláció a fejlett világban, ami több tényezőnek köszönhető. A jegybanki programok növelték a gazdaságokban keringő pénzmennyiséget – ám az csak áttételesen jutott el a reálgazdasági szereplőkhöz –, míg a pénz- és tőkepiacokon jóval markánsabban éreztették a hatásukat. Ez a jelenség nagyban hozzájárult a gazdaságok lassabb ütemű felzárkózásához és a keresleti oldalról érkező inflációs nyomás hiányához. A jelentős olajárcsökkenés hatásával kiegészülve ez vezetett a tartósan alacsony infláció kialakulásához az elmúlt években.

Hírdetés

Mára azonban a legtöbb fejlett gazdaság elérte a potenciális kibocsátás körüli szintjét, és az olajár negatív hatása is kiárazódott, ami azt eredményezte, hogy az inflációs ráták a lokális mélypontokról visszaemelkedtek a jegybanki célok közelébe. Tehát amint a korábban dezinflációs hatású tényezők hozzájárulása közel semlegessé vált, a fogyasztói árak emelkedése visszatért a reálgazdasági szereplők árazási döntéseiben erős horgonyként szolgáló jegybanki inflációs célokhoz.

Noha a következő években a fejlett gazdaságok előreláthatólag a potenciális kibocsátásuk felett teljesítenek majd, várhatóan ez sem okoz jelentős emelkedést az inflációs rátákban, mivel empirikus kutatások sora bizonyította, hogy az elmúlt években tovább gyengült az infláció és a reálgazdaság közötti kapcsolat.

Részben ennek eredménye a fejlett világban leginkább a szigorítás irányába haladó jegybank, a Fed várakozása is, amely a legutóbbi előrejelzésben 2018-ra 2,1 százalékos és 2019-re 2,7 százalékos alapkamatot prognosztizál. Eközben a saját becslése alapján 2,8 százalékra teszi a hosszú távon jellemző alapkamatszintet, amely az egyensúlyi kamatnak tekinthető. Azaz a fejlett világban leginkább optimistának tekinthető jegybank sem prognosztizál igazán szigorú monetáris politikát a következő két évre. Így várhatóan a jegybanki célok körüli inflációs ráták és az alacsony hozamkörnyezet velünk marad a következő években is.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »