Tartós rövidzárlat Venezuelában

Tartós rövidzárlat Venezuelában

Venezuela egyre jobban hasonlít szoros szövetségesére, az egyre kevésbé kommunista Kubára. A saját táborában is népszerűtlen baloldali Nicolás Maduro elnök két hónapra kénytelen volt elrendelni a napi négyórás áramszünetet, az állami szektorban pedig nincs már munka péntekenként. Az ellenzék népszavazásra és elnökbuktatásra készül.

Az áramszünet oka a Guri-víztározót sújtó újabb aszály. Az itteni erőmű adja az ország áramszükségletének kétharmadát. A korlátozás viszont nem vonatkozik Caracasra, a fővárosra. A kényszerintézkedést először az áruházakban alkalmazták, aztán két hete Maduro elrendelte a pénteki munkaszünetet az állami intézményekben, hogy így takarékoskodjanak az árammal, amíg be nem köszönt újra az esős évszak. A pénzpiacok és a hitelezők nyomásának engedve Maduro február 17-én húsz év után újra kénytelen volt emelni az üzemanyagok árát, amely itt a legolcsóbb a világon. A drasztikus – az egyik benzinfajta esetében 6000 százalékos – emelés dacára még mindig nem drágák a benzinfajták, legalábbis világviszonylatban. A kormányzat nem véletlenül ódzkodott a bejelentéstől: Venezuelában, és különösen az elnöki palotában még élénken emlékeznek a több száz halottat követelő caracasi felkelésre 1989-ből, amely akkor az IMF megszorítócsomagjának bevezetése után tört ki a fővárosban, többek között az üzemanyag árának százszázalékos emelése miatt. A csak februárban 180 százalékos venezuelai infláció továbbra is vágtat, az IMF idén 1648 százalékra számít.

A bevételek 98 százalékát adó nyersolaj árának tartós mélyrepülése miatt tovább súlyosbodik az áruhiány az országban, amelynek megoldását a politikai és intézményes válság is nehezíti. Tavaly december óta az ellenzék került többségbe a parlamentben, azóta a két fél rendre egymásnak ellentmondó intézkedéseket hoz. A törvényeket még a legfelsőbb bíróság és az államfő is hatályon kívül helyezheti. Az ellenzék most abban reménykedik, hogy akárcsak a néhai Chávez ellen 2004-ben, most is meg tudják tartani az ügydöntő népszavazást az államfő viszszahívásáról. Akkor Chávez fölényesen nyert, de Maduro nem lehet biztos a sikerében, ezért akadályokat fog gördíteni a referendum megtartása elé, pedig az aláírásgyűjtés már meghaladta a szükséges mennyiséget. Maduro elnöki széke azért is inog, mert a néhai Chávez katonatársai elégedetlenek vele, és az egyik spanyol lap, az ABC szerint készek eltávolítani a helyzet javítására képtelen államfőt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »