Tartományi választások Katalóniában: A függetlenség vagy spanyol egység a kérdés

Tartományi választások Katalóniában: A függetlenség vagy spanyol egység a kérdés

Katalóniában ma zajlanak a tartományi választások, miután a katalán függetlenségi népszavazás és a Független Katalónia létrehozásának bejelentése okán a spanyol kormány októberben kvázi „gyámság” alá vonta a rebellis régiót.

Ezzel együtt járt az előrehozott tartományi választások kiírása is. A tét az, hogy a függetlenségpárti, vagy az egységpárti pártok tudnak-e majd kormányt alakítani. A dolog kétséges, akárki győz, nagyon kemény koalíciós tárgyalások elé nézhet. A két fő rivális a függetlenségpárti az ERC (baloldali köztársaságiak), illetve az egységpárti Ciudadanos.

Ma Katalónia 5,3 millió választásra jogosult lakosa járulhat az urnákhoz. A biztonságot 13 ezer rendőr szavatolja. A spanyol hatóságok szigorúan ellenőrzik a spanyol-francia határátkelőket is: amennyiben Carles Puigdemont lázadásért körözött katalán ex-elnök megpróbálná átlépni a határt, azonnal letartóztatnák – írja az El País spanyol lap internetes kiadása.

Hírdetés

Délután egykor a szavazókörök 26,59 százalékának adatai alapján a részvétel 34,51 százalékos volt. Ezen túlmenően a felmérések minden eddiginél magasabb részvételt jósolnak záráskor. A korábbi választások délutáni részvételi adatai nem mérvadóak: 2015-ben ugyanebben az időpontban már a szavazók 35,1 százaléka leadta a voksát, de szombaton tartották a választásokat, ráadásul akkor minden szavazókörből egyszerre érkeztek a statisztikai adatok.

Elpais.com

nyitókép: elapis.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »