Tartományi ombudsman: Az idősek nehezen valósítják meg jogaikat

Tartományi ombudsman: Az idősek nehezen valósítják meg jogaikat

Amellett, hogy a szerbiai lakosság az egyik legidősebb a világon, az életszínvonala is méltóságon aluli, s ez az idősebb korosztályt talán még hatványozottabban érinti.

A fiatalabb generáció a falvakból beköltözik a városokba, vagy külföldre megy, s a becslések szerint 2041-re a szerbiai lakosság több mint egynegyede 65 évnél idősebb lesz, a falusi környezetben pedig különösen nehéz lesz a helyzet.

Október 1-je, vagyis az idősek nemzetközi napja alkalmából a tartományi polgári jogvédő elmondta, leggyakrabban az idősebb személyek fordulnak hozzá panasszal, akik nehézségekbe ütköznek jogaik megvalósítása terén a szociális és egészségügyi védelem, a nyugdíj- és rokkantbiztosítás területén, s gyakran kérnek arra vonatkozó tanácsot, hogyan tehetnek szert bizonyos előnyökre a kommunális szolgáltatások, az adók és egyéb illetékek befizetése során.

Panaszaik rámutatnak arra, hogy az idős személyek különösen nehéz anyagi körülmények között élnek, akik sokszor még arra is rákényszerülnek, hogy különböző módokon gyerekeiket, unokáikat is segítsék.

Az ombudsman hozzáteszi, mindezek ellenére az idős polgárok ritkán fordulnak az illetékes intézményekhez, mert szégyenkeznek saját helyzetük miatt, de tartanak attól is, hogy el kell szenvedniük bizonyos szankciókat azoktól a szervektől és intézményektől, amelyekre panaszuk van. (021.rs)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »