Tartani tudják a feszes tempót Kolozsvár ékessége, a Szent Mihály-templom felújítása során

Tartani tudják a feszes tempót Kolozsvár ékessége, a Szent Mihály-templom felújítása során

Jelentős szakmai kihívást jelent a kolozsvári Szent Mihály-templom restaurálása – állítják a szakemberek, akik az eddigi munkálatok során a külső kőfaragványoknál és a belső boltozatnál is rosszabb állapotokat találtak, mint amire számítottak. Kellemes meglepetésben is részük volt: a déli homlokzaton egy napóra lenyomata, a belső falfelületen, a nyugati bejárat közelében kisebb falképtöredékek kerültek elő.
A hívek előtt is bezárták a szeptember 29-i búcsút követően Kolozsvár Főterének ékességét, a külső és belső restaurálási folyamaton áteső Szent Mihály római katolikus templomot. Ez a lépés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy tartani tudják a feszes ütemtervet a több mint egy évvel ezelőtt elkezdődött felújítási és restaurálási munkálatok során.

A felújítási folyamat felügyeletével megbízott csapat – Kémenes Lóránt-Zoltán főesperes, Márton Judit műemlékvédő szakmérnök, a felújítás szakmai felügyelője és Ilyés Szabolcs, a Regio Consult cég igazgatója – a Krónika érdeklődésére közölte: céljuk, hogy a pályázatban meghatározott időre, 2021 végére befejeződjenek a munkálatok.

„A templom bezárása a munkavédelmi szabályoknak megfelelően szükséges lépés, ugyanakkor nagyban hozzájárul, hogy a feszes ütemtervet sikerüljön tartani a megvalósítás során.

– hangsúlyozták a Krónikának az egyház képviselői.

A kincses város ékességének, és egyben Erdély egyik legjelentősebb műemlék templomának a restaurálási munkálatai több mint egy éve kezdődtek el. A Regionális Operatív Program (POR) keretében megvalósuló beruházás támogatási szerződését két évvel ezelőtt írta alá az azóta elhunyt Kovács Sándor plébános-esperes az északnyugati regionális fejlesztési ügynökséggel.

Eszerint a műemlék helyreállítása közel 5 millió euróból, 22 millió lejből valósul meg, amiből 18 millió lej a vissza nem térítendő uniós finanszírozás.

A szerződés értelmében a kivitelező szegedi Kész Zrt.-nek négy év alatt kell elkészülnie a nagy volumenű munkával, de a plébánia képviselői azt szeretnék, ha 2021 decemberére megújulna az istenháza.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »