Tartalékosnak is lehet jelentkezni a koronavírus elleni oltásra! Elmondjuk, hogyan

Tartalékosnak is lehet jelentkezni a koronavírus elleni oltásra! Elmondjuk, hogyan

Mivel egyelőre kevés vakcina érkezik Szlovákiába és az oltási stratégiát többször is módosították már, még a 75 pluszos korosztályból sem mindenkit tudtak beoltani, aki ezt kérte. Sőt, egy időre le is állították a regisztrációt. Ennek fényében szinte biztosra vehető, hogy a 65 pluszosok és a súlyos betegek rubrikája egyhamar nem kerül fel a regisztrálható személyek listájára. De azért egy kis esély mégis van arra, hogy valamivel előbb sorra kerüljenek.

A minisztérium közösségi oldalán hirdeti, hogy van mód tartalékosnak jelentkezni a covid elleni oltásra, de nem a hivatalos regisztrációs honlapon, hanem a kórházakban.

Magyarán ezt azt jelenti, hogy ha valaki a megadott időpontban nem tudja felvenni az oltást az adott egészségügyi intézményben, akkor helyette erről a tartalékos listáról hívnak be valakit. Mindez azért történik, hogy a vakcinák lehetőleg ne vesszenek kárba.

Amint tudomásunkra jutott a lehetőség, meg is próbáltunk élni vele. Egy hetven fölötti hozzátartozó pótlistára való regisztrálását szerettük volna elintézni. Ehhez első körben egy közelben lévő kórházba találtunk telefonszámot, amit felhívtunk. Vagy foglaltat jelzett, vagy pedig nem vették fel, de kitartóan hívogattuk és vagy hatodszori nekifutásra megszólalt egy kedves, higgad, szlovák női hang a vonal túlsó végén.

Elmondtuk tömören, hogy mi célból hívtunk és érdeklődtünk, igaz-e, hogy lehetséges tartalékosnak regisztrálni és hogy ennek mi a módja.

A vonal túlsó végén a hölgy megnyugtatott, hogy

mivel nagyon kevés az olyan ember, aki nem oltatja be magát a megadott időpontban, a tartalékosok listája pedig egyre gyarapszik.

Hírdetés

De ha mégis ránk mosolyogna a szerencse, akkor előtte való nap délután, estefelé, esetleg az oltás napján reggel felhívnak, hogy lehet jönni az injekcióra.

Kérésünkre azt is elmondta, hogy ezzel nem ússzuk meg a hivatalos regisztrációt, amennyiben megnyitnák a 65 pluszosok jelentkezését a vakcinára. Vagyis oda újból be kell majd jelentkezni.

Ezután megadta nekünk azt az e-mail címet, ahová jelentkezni kellett és kérte, hogy küldjük el az oltandó személy legfontosabb adatait, nevét, születési dátumát, lakhelyét, egészségügyi biztosítója nevét, valamint hagyjunk meg telefonos és e-mailes elérhetőséget, s mivel már elmúlt 65 éves, a diagnózisaira nincs szükség.

Nagyjából 3 percig tartott ez a beszélgetés és jó érzéssel tettük le a telefont, mert kedves, segítőkész és türelmes volt a kórházi alkalmazott, akivel beszéltünk.

Ezután rögtön elküldtük a kért adatokat a kapott e-mail címre, és nem feledkeztünk el arról sem, hogy a végén minden jót, kitartást kívánjunk az elcsigázott egészségügyi dolgozóknak, emberfeletti munkájukért.

A kedves olvasóknak azt ajánljuk, keressenek rá a hozzájuk legközelebb lévő kórház honlapján erre a lehetőségre és arra az e-mail címre, ahová regisztrálni lehet. Ott megtalálhatják azokat a súlyos diagnózisokat is, amelyek alapján szintén be lehet jelentkezni az oltásra. Ezek azok az alapbetegségek, amelyek a koronavírussal kombinálva súlyos állapotokhoz vezethetnek.

Ami pedig bennünket illet, várunk. És reménykedünk abban, hogy ránk mosolyog a szerencse és talán egy nyúlfarknyival előbb megkaphatja az oltást az, akit regisztráltunk. Ha ez megtörténne, örömmel osztjuk majd meg olvasóinkkal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »