Tarlós: Etikátlan, hogy a szocialisták minden állomásra liftet követelnek

Tarlós István etikátlannak és logikátlannak nevezte, hogy a szocialisták a felújítás alatt álló 3-as metró minden állomására liftet követelnek az akadálymentesítés megoldására.

A főpolgármester csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában az MTI összefoglalója szerint azt mondta, ha a szocialisták a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésükön továbbra is azt értik, hogy mindenütt lift épüljön, akkor ez a 2-es metró tapasztalatai miatt „súlyosan etikátlan, nem logikus” és a mozgáskorlátozottak sem ezt követelik.

A kezdeményezésnek semmi értelme nincs, ugyanis ami a kérdésükben meg van fogalmazva, hogy akadálymentesített legyen a 3-as metró, népszavazás nélkül teljesül. Továbbá a Kúria végzésben kimondta, a referendum eredményessége esetén nem következne, hogy minden állomáson liftet kellene építeni – mutatott rá Tarlós István, aki szerint nyilvánvaló, hogy az ügyben „egy eléggé kétségbeesett, meggondolatlan politikai kampányolás folyik”.

A főpolgármester szólt arról is, hogy a szocialisták szerint a jelenlegi városvezetés és ő maga tehet arról, hogy 2010 után nem történt meg a 2-es metró akadálymentesítése: azt állítják, hogy ez egy 17 évvel ezelőtti „hiba”, be kellett volna fejezni amit ők elkezdtek.

Tarlós István a 2-es metró akadálymentesítéséről szóló fővárosi közgyűlési határozatokat ismertetve felidézte, hogy szocialista előterjesztésre hoztak döntést egy kivételével minden állomás lifttel való ellátásról. Ez állomásonként kettő, azaz összesen húsz liftet jelentette volna – mutatott rá.

Kiemelte, hogy a felújított 2-es metrót 2007-ben adták át, és az akkori főpolgármester a szabaddemokrata Demszky Gábor volt, a két szocialista főpolgármester-helyettes egyike pedig Horváth Csaba volt, aki jelenleg az MSZP fővárosi képviselője.

http://mno.hu/

Demszky Gábor az átadások megkezdésekor arról beszélt, hogy 2006-ra több állomáson kész lesznek a liftek, majd 2007-ben közös megállapodást írt alá a főpolgármester-helyettes és a BKV vezérigazgatója, amelyben megegyeztek: a 2-es metró vonalán ideiglenes akadálymentes buszokkal a felszínen kívánják a mozgássérülteket bevonni a közlekedésbe. Most ez ellen nagyon tiltakoznak – jegyezte meg Tarlós István.

Hírdetés

Mint mondta, Demszky Gábor 2007-ben jelentette be, hogy befejeződött a 2-es metró felújítása, akkor ugyan már csak három állomásra ígért liftet, de végül egyetlen egyet építettek meg.

Ezek után mondják azt, hogy nekünk kellett volna 2010-ben akadálymentesíteni a 2-es metrót is. A szocialista képviselő azt állítja, hogy az a metró, amit ők 2007-ben átadtak új szerkezettel, új állomásokkal, azt 2010-nen nekünk szét kellett volna verni, hogy a lifteket, amiket több mint tíz évvel korábban beígértek, helyettük megépítsük – mondta el Tarlós István.

http://mno.hu/

A főpolgármester hangsúlyozta: a 3-as metró minden állomásán lesz akadálymentesítés, de nem mindenhol lift, hanem más szerkezet, a főpolgármester megfogalmazása szerint a mozgólépcsők között „ferde pályán mozgó kabinok” lesznek, amelyek a mozgáskorlátozottak önállóan kezelhetnek. Két olyan kisforgalmú állomásnál, mint a Pöttyös utcai és az Ecseri úti nem építenének be ilyen szerkezetet, hanem inkább alacsonypadlós buszokkal szállítanák tovább a mozgássérülteket.

Tarlós István kijelentette azt is, hogy a 3-as metró 13 állomásán épül lift, és „az Orbán-kormány már eddig is 12-szer annyit támogatást adott liftre mint annak idején a nagyhangúaknak a Gyurcsány-kormány”. Valamennyi állomást akadálymentesítünk, ők a maguk idejében összesen 10 százalékot akadálymentesítettek – tette hozzá.

A főpolgármester közölte azt is, hogy a felújítási munkálatok ütemterv szerint folynak, és a szerelvények cseréje lassan a befejezéséhez közeledik. Ez év végén az előzetes terveknek megfelelően a felújított északi szakaszt át tudják adni.

http://mno.hu/

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerdán közölte: a főváros képviselőivel folytatott szerdai egyeztetésen elérték, hogy az M3-as metró 20 állomása közül 18 akadálymentes legyen. A MEOSZ elnöke elmondta, a főpolgármester ígéretet tett arra, hogy a főváros saját erőforrásból a Kálvin téri megálló mellett további öt megálló akadálymentesítését magára vállalja.

„A MEOSZ ezzel elérte, hogy a 20 megállóból így már 18-at akadálymentesít a főváros. A szövetség azonban változatlanul elkötelezett a teljes körű akadálymentesítés mellett, így továbbra is kitart a fennmaradó két állomás – Pöttyös utca és Ecseri út – akadálymentesítése mellett” – szögezték le.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »