Tãriceanu lehallgatásokért felelõs országos hatóság létrehozását javasolja

A lehallgatásokért felelő országos hatóság létrehozását szorgalmazza Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök.

A Tăriceanu, illetve más képviselők és szenátorok által jegyzett törvénytervezet értelmében a lehallgatások terén kizárólagos joggal rendelkező hatóság autonóm jogi személyként működne, minden más közigazgatási szervtől függetlenül, a parlament ellenőrzése alatt.

A tervezet azt is előírja, hogy a szenátus és a képviselőház nevezné ki a hatóság elnökét és alelnökeit, akiknek a mandátuma 6 évre szólna, a megújítás lehetősége nélkül. Ugyanakkor a Legfelső Bíróság, a bírák és ügyészek szakmai szervezetei, a nép ügyvédje, valamint a parlament két háza által jelölt személyekből összeálló bizottság felügyelné a hatóság munkáját.

Az ügyészségek és azok az intézmények, amelyeknek törvény adta joguk van a lehallgatások anyagának felhasználására, a hatóságtól kellene hogy igényeljék ezeket – tette hozzá Tăriceanu.

“Az az ország, amely tiszteletben tartja állampolgárai jogait, nem bízhatja a lehallgatásokat sem a hírszerző szolgálatokra, sem az ügyészségre” – nyilatkozta a házelnök, aki szerint az ügyészség átadhatja az újonnan létesítendő hatóságnak a lehallgatásokhoz szükséges műszaki felszereltségét.

A szenátusi elnök szerint a DNA-nak is ennek a hatóságnak kellene alárendelnie saját lehallgatási szolgálatát. Hozzátette: a hírszerző szolgálatoknak kizárólag nemzetbiztonsági ügyekben maradna meg ez a hatáskörük. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »