Tãriceanu a Kövesire adott LIBE-szavazatokról: a politikum beleszólt a döntésbe

Az, hogy Laura Codruţa Kövesi kapta a legtöbb szavazatot szerdán az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE) az európai főügyészi tisztségre javasolt három jelölt meghallgatását követően, tökéletesen igazolja, hogy a politikum beleszól ebbe a döntésbe – jelentette ki szerdán Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

A parlament épületében újságíróknak nyilatkozó Tăriceanu kifejtette, a szerdai szavazással “az Európai Parlament tökéletes példát szolgáltat arra, hogy miután nagyvonalúan kioktat minket, hogy az igazságszolgáltatásba nem szólhat bele a politikum, utána megmutatta, miként avatkozik bele a politikum ebbe a döntésbe”.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi kapta a legtöbb szavazatot szerdán az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában az európai főügyészi tisztségre javasolt három jelölt meghallgatását követően.

Hírdetés

Kövesire a testület 26 tagja adta voksát, a francia Jean-Francois Bohnert 22, Andres Ritter német jelölt pedig egy szavazatot kapott.

Hasonlóan rangsorolták a jelölteket az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságában (CONT) kedd este tartott szavazáson: itt is Kövesi végzett az élen 12 szavazattal, Jean-Francois Bohnerre a testület 11 tagja, Andres Ritterre pedig egy bizottsági tag adta voksát. Minhárom jelöltet kedden hallgatták meg a két bizottság együttes ülésén.

A két testület javaslatát továbbítják az Elnöki Konferenciának és Antonio Tajani EP-elnöknek.

Az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »