Tãriceanu: A belpolitikai viszályok miatt Románia nincs felkészülve az EU-elnökség átvételére

A Romániában dúló “totális politikai háború” közepette az ország nincs felkészülve arra, hogy átvegye az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét – állítja a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök nem érti, mire utal a kisebbik kormánypárt vezetője.

Tăriceanu egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben rámutat, tévednek azok, akik úgy gondolják, hogy az európai vezetők megértéssel nyugtázzák majd, hogy az EP-választások évében, 2019-ben, a bukaresti politikusok háborúznak egymással, ezért úgy véli, kivételesen fontos az ALDE által javasolt pártközi megállapodás tető alá hozása.

Hírdetés

“Ki kell mondani: az ezekben a hónapokban dúló totális politikai háború közepette Románia nincs felkészülve arra, hogy átvegye az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ezt a figyelmeztetést a tizenkettedik órában intézem a politikusokhoz, elsősorban Románia elnökéhez és az ellenzéki pártok vezetőihez” – áll a bejegyzésben.

Erre reagálva Liviu Dragnea PSD-elnök azt mondta, nem érti pontosan, mire utalt Tăriceanu. “Felelősségem teljes tudatában csak annyit mondhatok: a kormány nagyon jól felkészült az Európai Unió Tanácsa elnökségének ellátására, és ezt az Európai Bizottság főtitkára is elismerte. A képviselőház szintén nagyon jól felkészült mindennek a parlamenti vetületére, én tehát nem tudom azt mondani, hogy Románia nincs felkészülve erre, sőt” – fogalmazott Dragnea.

Viorica Dăncilă miniszterelnök a téma kapcsán kifejtette, a kormány a megszabott ütemterv szerint halad az EU-elnökségre való felkészüléssel, és rendszeresen tájékoztatja a folyamatról mind Liviu Dragneát, mind Călin Popescu-Tăriceanut. A kormányfő szerint bejegyzésében a szenátusi elnök “a társadalmon belüli széthúzásra”, a “politikai pártok közötti konszenzus hiányára” utal, nem azt akarta sugallni, hogy szervezés, logisztika tekintetében nem lenne felkészülve az ország a 2019 első felében esedékes EU-elnökségre.
(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »