Tarabáék nem szavazzák meg a kormány bukását, ha lesz előrehozott választás

Tarabáék nem szavazzák meg a kormány bukását, ha lesz előrehozott választás

Tomáš Taraba és további két frakció nélküli parlamenti képviselő nem fogja támogatni a kormány megbuktatását, ha cserébe a kormánykoalícióval megegyezést tudnak kötni az előrehozott parlamenti választás dátumáról. Ebben az esetben a jövő évi állami költségvetést is hajlandók lennének megszavazni – nyilatkozta Tomáš Taraba.

„Ha nem egyeznek meg velünk a kormánypártok az előrehozott választás dátumáról, mely egyezségnek része lehetne a költségvetés támogatása is, akkor megszavazzuk a kormány megbuktatását” – szögezte le Taraba. Vele egyformán szavazna Štefan Kuffa és Filip Kuffa frakció nélküli képviselő is.

Hírdetés

Taraba szerint folytatják az erről szóló tárgyalásokat a kormánypártokkal, és szerinte Boris Kollár, a Sme rodina elnöke az előrehozott választást tartaná a legjobb megoldásnak. Ha megegyeznének az előrehozott választás dátumáról, addig hagynák kormányozni a koalíciót. „Ezzel elkerülnénk a kormány megbuktatását követő bizonytalanságot” – tette hozzá azzal, hogy hivatalnokkormány kinevezését elutasítják. „Ha nem egyeznek meg velünk, akkor a kormány megbuktatására fogunk szavazna, de akkor kiszámíthatatlan forgatókönyv következik” – véli Taraba.

Ha megegyeznek az előrehozott választásról, akkor szerinte a helyzet megoldását a választási időszak lerövidítéséről szóló alkotmánytörvény jelentheti. Taraba megerősítette, hogy megszavazzák a Sme rodina erre vonatkozó javaslatát, amely szerepel a jelenleg zajló ülés programjában.

A kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülést az SaS kezdeményezte Peter Pellegrini képviselőinek segítségével, a rendkívüli ülés csütörtökön (december 8.) kezdődik.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »